Hallands Nyheter

Fakta: OECD

- Maria Backman livsstil@gp.se

satsar nu stort på socialt emotionell­t lärande för ett mer hållbart och mänskligar­e samhälle, berättar han.

– Detta är färdighete­r som man bedömer blir viktiga i en osäker framtid.

Hur gör jag för att mitt barn ska bli en empatisk person?

– Lyssna på ditt barn. Möt barnet med dess olika känslor och lär det känna igen olika känslor hos sig själv. Det är ok att vara arg, ledsen, glad. Alla känslor är ok, men sen får man inte göra vad som helst.

– Lär också barnet att känna igen olika känslor hos andra, sätta ord på dem och vara empatiskt mot andra. Ha exempelvis en dialog när ni läser sagor, stanna upp och diskutera. Hur känns det för Emil? Fokusera på ansiktsutt­ryck och förstå vad som hänt. Hjälp barnet förstå att olika människor kan känna olika inför samma situation. Att man kan vilja olika saker eller ha olika perspektiv.

Berätta också om dina egna känslor, råder han.

– Visa ditt eget empatiska tänkande och handlande, vikten av att bry sig om andra människor och av att göra gott.

Förmågan till empati kan påverkas av traumatisk­a upplevelse­r, anknytning­smönster och dysfunktio­nella familjemön­ster, säger Lars Löwenborg.

– När man inte känner tillit till någon är det svårt att vara empatisk. Förmågan kan också temporärt förloras då känslorna eller grupptycke­t är för starka.

Men den kan repareras genom trygga och säkra relationer, understryk­er han.

– Det är ett arbete som ibland kan kräva uthållighe­t, ihärdighet och positiv förtröstan från vårdnadsha­vare och pedagoger.

OECD presentera­de nyligen ramverket Learning Compass 2030, som tagits fram av beslutsfat­tare, forskare, skolledare, lärare och elever från olika delar av världen.

Här formulerar man vad eleverna behöver för att kunna forma sin framtid och för att bidra till ett välmående samhälle. Utöver att kunna läsa och skriva, ha en god fysisk och mental hälsa och så vidare behöver de kunna tänka i nya banor, hantera konflikter och motstridig­a perspektiv med fokus på etiska och sociala värden, empati och omsorg om en gemensam värld och en gemensam framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden