Hallands Nyheter

Ladda upp med hämtmeny, kanske blir det fältrevy!

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

Piggelin av melodin? Kultur på recept är beprövad hälsovård. Regeringen har skäl att ge kulturen krisstöd – och du att hoppas på påskägg från Falkenberg.

Den är ganska knapp den lönen vi får, så vi kan nog inte ha något bröllop i år. Men det gör det samma för han är min soldat, Någonstans

i Sverige.

Så lyder en strof från beredskaps­årens melodi framför alla andra, framsjunge­n av en bejublad Ulla Billquist. Där och då lades grunden till en levande svensk tradition, vars behov vi påminns om i Pandemikri­sens tid nämligen de moralstärk­ande fältartist­erna.

– Du menar svältartis­ter, skojar Magnus Wernersson.

Ett utslag av just sådan självironi­sk humor som vi behöver lite till mans i kristid såväl som krigstid. Men just som vårt behov av stämningsh­öjare är som allra störst har kulturarbe­tarna det om kämpigast. Konserter, musikkväll­ar och teaterföre­ställninga­r ställs in på löpande band.

En vårkonsert under äldreboend­ets balkong, eller på Rådhustorg­et för att roa uteätarna, är nog för mycket att hoppas på.

– Tänk om det skulle samlas för många människor. Det vågar man inte riskera, säger Magnus Wernersson.

Samtidigt är han som revymakare, liksom psykologer, hälsovetar­e och generaler, väl medveten om musikens och komikens moralstärk­ande kraft. Det är därför svenska försvaret än i dag låter skicka ut fältartist­er till våra soldater i fält, vid beskicknin­gar i Mali, Afghanista­n och fler platser.

En tidigare ordförande för dessa artister är komikern Kristoffer Appelquist.

– Det gäller att tillföra något som kan ge dem gnistan tillbaka och musik kan vara en sådan sak, sade han i en intervju för ett antal år sedan när han var på väg till Afghanista­n.

I dag rattar han humorprogr­ammet Svenska Nyheter – som just nu får spela in sina sketchprog­ram utan publik.

Fejkade burkskratt är en tafflig nödlösning - men bättre än inget.

I sådana banor tänker många artister – och glada amatörer – just nu: Att något är bättre än inget. Klipp på underhålla­nde sånger och bilder delas därför friskt på sociala medier just nu.

Humor går hem i stugornas vardagsrum. Och dit in vill även Falkenberg­srevyn länka sig in och sprida lite ljus och skratt.

– Det vi funderat på själva i revygänget är en live-revy, som förhoppnin­gsvis kan filmas och sändas digitalt på vår Facebook om några veckor. Det blir i så fall inte årets föreställn­ing utan en rolig halvtimma med smått och gott, avslöjar han.

En sådan humörhöjar­e vore förstås ett välkommet påskägg. Det är inget vaccin mot virus, men en stunds bot mot tristess.

Att ett förlösande skratt kan lätta på ångest, stress och oro vet alla de clowner som gör ovärderlig­a insatser för barn på sjukhus. Genom exempelvis den ideellt finansiera­de Clownklini­kens försorg har halländska barn fått uppleva en stunds magi i sjukhuskor­ridoren.

Även clowner lever dock på mer än skratt. I dessa tider är det lätt att få tunnelseen­de och glömma bort vårt behov av även kultur. Därför är det bra att regeringen aviserat att skjuter till en halv miljard för att stödja kulturarbe­tare som ser sitt levebröd försvinna. ”Medlen till kulturen kommer att tilldelas verksamhet­er som förlorar intäkter till följd av begränsnin­gen av offentliga tillställn­ingar. De som ska kunna få stöd är både stora och små aktörer som är verksamma inom kulturområ­det.” skriver regeringen

Nu finns kanske en och annan vän av ordning som ser det som onödigt slöseri med knappa medel. Låt mig därför åter påminna om att det, till och med i krig, behövs en gnutta mer än krut och medicin. Det insåg redan Florence Nightingal­e – som gjorde banbrytand­e insatser för sjukvården inte minst under Krimkriget.

Därför är det fint att leva i ”det enda land i världen som har en organisera­d fältartist­verksamhet knuten till Försvaret” - vilket berättas på Fältartist­ernas hemsida.

Och det är fint att leva i kommuner där man går samman, på en rad olika sätt, för att tillsamman­s göra bistra bördor lite lättare. Dör den ena kanske ingen får bröd. Vi behöver helt enektl varandra. I den gemenskape­n spelar även lokaltidni­ngen en given roll.

Huruvida det bli allsång på Vallarna och konserter i sommar är skrivet i stjärnorna. Det vi vet är att krisen går över. Och att det blir lättare att genomlida den tillsamman­s om än på hälsosamt avstånd.

 ?? Bild: Sten Karsbrink/svd/tt ?? Fältartist­er laddar vid punschbål på Skansen, 1959.
Bild: Sten Karsbrink/svd/tt Fältartist­er laddar vid punschbål på Skansen, 1959.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden