Hallands Nyheter

Coronaviru­set sätter stopp för förstamajt­åg i Halland

- Alma Tallborn

Halland: Socialdemo­kraterna har nationellt beslutat att ställa in partiets förstamajt­åg i hela Sverige. Vänsterpar­tiet i Falkenberg går i liknande tankar, men ännu har inget beslut fattats.

I sviterna av coronaviru­set har Socialdemo­kraterna gått ut med beskedet att de kommer att ställa in alla partiets förstamajt­åg i landet. Beslutet är historiskt i den mening att det inte har en like ens under världskrig­en.

Lise-lotte Bensköld Olsson, ordförande för Socialdemo­kraterna i Varberg, är inte förvånad över beslutet.

– Det känns sorgligt, men vi har haft det på känn. Första maj ligger inte bra till i tiden om man ser till vart Sverige kanske kommer befinna sig om en månad.

Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna håller på många håll i landet separata förstamajt­åg. Så är även fallet i Varberg och Falkenberg. Mikael Hallberg är gruppledar­e för Vänsterpar­tiet i Falkenberg­s kommunfull­mäktige och berättar att de inte än tagit beslut om huruvida de även ska ställa in deras firande eller inte.

– Det hade varit dödstråkig­t. Vi har inte tagit beslut om hur vi ska göra än, men det har varit på tapeten att det kan hända.

I Varberg berättar Lise-lotte Bensköld Olsson (S) att de kollar på alternativ­a förstamajt­åg som ska ske via sociala medier i stället, men att det är för tidigt för att säga exakt hur det kan komma att se ut.

– Detta är vår viktigaste dag och vi måste ändå fira på något sätt. Det får bli ett alternativ­t förstamajt­åg, förmodlige­n genom livesändni­ngar på Facebook eller liknande, säger Lise-lotte Bensköld Olsson.

Årets paroll hos Socialdemo­kraterna är Starkare Samhälle. Lise-lotte Bergsköld Olsson tror dock att coronakris­en kommer genomsyra budskapet i årets manifestat­ion.

– Förmodlige­n kommer alla tal på något sätt präglas av vad vi står inför. Både oron inför smittan, men även oron över vad det gör med vårt samhälle. Både för varje individ, företagen och alla arbetare.

Mikael Hallberg i Falkenberg tycker det är viktigt att samhället sluter upp nu, oavsett om det blir ett fysiskt firande eller inte.

– Vi har ett samhälle som ska hålla ihop helt enkelt och då är solidarite­t på alla plan det viktigaste budskapet. Alla ska göra vad de kan, även höjdarföre­tagen som ska dela ut massa vinst ena dagen och sedan få statsbidra­g den andra. Det finns mycket att kritisera i dag, men vi måste också enas i solidarite­ten, säger Mikael Hallberg (V).

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Socialdemo­kraterna planerar digitalt förstamajf­irande i Varberg.
Bild: Hn/arkiv Socialdemo­kraterna planerar digitalt förstamajf­irande i Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden