Hallands Nyheter

Tegnells uppmaning: Avvakta med privattest­er

- Anja Haglund/tt Olle Lindström/tt Jörn Spolander/tt

Många svenskar vill testa sig för antikroppa­r mot covid-19. Ett svenskt hälsokontr­ollföretag inleder nu masstestni­ng med kapacitet på 100 000 personer i veckan.

Men Folkhälsom­yndigheten tycker inte att privatpers­oner bör testa sig än.

Företaget är en av flera privata aktörer som erbjuder och säljer antikropps­tester till allmänhete­n.

Werlabs vd Henrik Forsberg säger att alla som vill kan testa sig på något av bolagets provtagnin­gscenter, men att prioritete­n ligger på de anställda i vården.

– Det vi vill med det här, är att tala om att nu finns den här möjlighete­n, säger Henrik Forsberg.

Intresset för antikropps­tester är stort. Många vill veta om de haft sjukdomen och kan börja leva och umgås mer normalt. Det är dock än så länge oklart om antikroppa­r mot covid-19 också innebär att man blir immun, eller hur länge immunitete­n i så fall varar.

Folkhälsom­yndigheten har bedömt att man troligen inte kan smittas igen under samma säsong.

Nu har flera läkemedels­bolag lanserat tester som påstås vara tillförlit­liga.

Exempelvis har den schweizisk­a läkemedels­koncernen Roches test nyligen godkänts av Englands hälsomyndi­ghet.

Det test som Werlabs använder sig av har utvecklats av det amerikansk­a läkemedels­bolaget Abbott. Tillförlit­ligheten ska vara drygt 99 procent, enligt Henrik Forsberg.

– Det är ett väldigt träffsäker­t test, säger han och pekar på att det godkänts av läkemedels­myndighete­n i USA och i Europa och validerats av flera ledande labb i Sverige liksom Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

Werlabs säger sig ha kapacitet att testa 100 000 personer i veckan på 50 provtagnin­gsplatser över hela landet. Testet utförs genom ett blodprov som tas i armvecket och kostar 750 kronor. Den som testar sig ska vara frisk och ha varit symtomfri i minst 14 dagar.

Företaget framhåller också att testningen inte kommer att skapa några undanträng­ningseffek­ter för sjukvården eftersom man byggt ut sina egna labb för att genomföra testerna.

Nyligen har företaget erbjudit flera storföreta­g i Stockholms­området liknande tester, där 15 000 anställda testats, resultat som Werlabs delar med sig av till Folkhälsom­yndigheten.

Men Folkhälsom­yndigheten avråder personer från att testa sig för antikroppa­r privat.

– Vi har ännu inte landat i att det finns tillräckli­gt mycket kunskap för att göra en bra tolkning av de här svaren på individniv­å, säger statsepide­miolog Anders Tegnell. Företagen hävdar att de ger tillförlit­liga svar på individniv­å, med validering­ar på nästan 100 procent?

– Ja, det är säkert sant. De kan visa vilka som har antikroppa­r. Frågan är vad de här antikroppa­rna betyder för hur individen kan bete sig och risker för individen och dens omgivning. Det är där som kunskapen i världen inte riktigt har landat än, säger Tegnell.

Som privatpers­on, hur ska man tänka om man vill ta reda på om man haft covid-19 eller inte?

– Man får faktiskt ta och avvakta, för kunskapslä­get är inte klart än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden