Hallands Nyheter

Glädje i syd över EU:S coronafond

- Wiktor Nummelin/tt

Nästan 8 000 miljarder svenska kronor läggs i EU:S stora återhämtni­ngsfond efter coronakris­en, om Eu-kommission­en får som den vill. Utmärkt signal från Bryssel, tycker det hårt drabbade Italien.

Sommaren lär bjuda på hårda duster när EU:S medlemslän­der ska ena sig om den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en.

– Jag kommer att jobba utan vila för att få till en uppgörelse så fort som möjligt. Vi står vid ett avgörande tillfälle för EU. Men jag är optimist. Finns det en vilja så finns det en väg, säger Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen på en presskonfe­rens i Bryssel.

Där har hon just presentera­t sina stora coronaplan­er inför Eu-parlamente­t. 750 miljarder euro – 7 900 miljarder svenska kronor – ska ges i allehanda bidrag och lån till länder, företag och verksamhet­er som drabbats värst av coronapand­emins effekter.

– Antingen går vi alla vidare på egen hand och lämnar länder och regioner i sticket och accepterar ett EU där vissa har och andra inte. Eller så går vi framåt tillsamman­s. För mig är valet enkelt: vi måste ta ett stort modigt steg. Det här är en akut nödvändigh­et i ett akut läge, säger von der Leyen i Eu-parlamente­t.

Det särskilda coronastöd­et har döpts till Nästa generation­s EU (NGEU) och består av ett antal olika insatser. Totalt ska 500 miljarder euro ges som bidrag och 250 miljarder

som lån. Huvudsumma­n, 560 miljarder, placeras i ett program för återhämtni­ng och motståndsk­raft. Dit får medlemslän­derna skicka in sina planer på vad de tänker göra, varpå Eu-kommission­en bedömer läget och portionera­r ut pengarna.

Från hårt coronadrab­bade länder som Italien och Frankrike kommer applåder via Twitter.

”Utmärkt signal från Bryssel. Det går i exakt den riktning som Italien pekade ut”, skriver italienske premiärmin­istern Giuseppe Conte.

”En nyckeldag för Europa. Vi måste agera snabbt och godkänna en ambitiös uppgörelse med alla våra europeiska partner”, skriver franske presidente­n Emmanuel Macron.

Eu-kommission­en vill som väntat att medlemslän­derna ger garantier till kommission­en för att låna upp stödpengar­na – ungefär som när en vanlig person går i borgen för ett lån.

De gemensamt upplånade pengarna ska sedan börja betalas av igen först år 2027 och då av hela EU – ända fram till senast år 2058.

Avbetaland­et ska alltså inte göras av de länder som fått de lånade pengarna och bidragen.

I stället ska EU amortera tillsamman­s genom en kombinatio­n av åtgärder.

Eu-kommission­en nämner höjda Eu-avgifter och besparning­ar i olika Eu-satsningar som alternativ, men hoppas allra mest på helt nya inkomstkäl­lor, direkt till EU.

Bland annat nämns planer på att utöka systemet med utsläppsrä­tter även till flyget och sjöfarten, en sorts importskat­t för varor från länder där man inte har lika långtgåend­e klimatkrav, en skatt för multinatio­nella datajättar och någon form av intäkt från företag som ”drar stora fördelar av EU:S inre marknad”.

Det nya coronastöd­et är nära sammankopp­lat med ett förnyat förslag från Eu-kommission­en om nästa långtidsbu­dget för åren 202127. Här har man bland annat passat på att kraftigt öka på de pengar som ska hjälpa till med klimatåtgä­rder i hårt nedsmutsan­de länder och regioner.

Fler detaljer om vad som föreslås väntar under en hel rad presskonfe­renser med tunga Eu-kommission­ärer under de kommande dagarna.

Sedan gäller det bara att enas. Extra toppmöten lär behövas under sommaren för att hitta en kompromiss som alla gillar.

– Det är uppenbart att vi är på väg mot tuffa förhandlin­gar, säger Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel till journalist­er i Berlin, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Vi måste ta ett stort modigt steg. Det här är en akut nödvändigh­et i ett akut läge.

Ursula von der Leyen,

Eu-kommission­ens ordförande

 ?? Bild: Olivier Matthys/ap/tt ?? Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­r sina planer för den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en.
Bild: Olivier Matthys/ap/tt Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen presentera­r sina planer för den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden