Hallands Nyheter

Bryggarduo satsar stort på Västra gärdet

- Mårten Samuelson

Falkenberg: Deras öl har gjort jättesuccé. Nu satsar duon bakom Pine Ridge Brewery på att öppna restaurang intill bryggeriet.

Falkenberg: Av namnet skulle man kunna tro att det är en ny djuraffär. Men The Zoo är Falkenberg­s färskaste restaurang. Ett prisbelönt bryggeri kompletter­ar sin verksamhet med att även servera mat.

– Alltihop är hans fel! säger Fredric Johansson skämtsamt och pekar på Mikael Karlsson.

De har gjort stora investerin­gar i den gamla industrilo­kalen på Västra gärdet där det tidigare var glasmäster­i och plåtslager­i. Först hyrde de in sig men köpte sedan hela fastighete­n. Hobbyn att brygga öl har blivit en braksuccé.

– Jag är lite försiktiga­re medan Mikael är mycket mera framåt. Men det är kanske en bra kombinatio­n, konstatera­r Fredric.

Pine Ridge Brewery har gått från Fredrics källare på Tallåsväge­n (därav namnet Pine Ridge) till allt större lokaler. Flera av deras ölsorter har belönats med utmärkelse­r på dryckesmäs­sor. Nu satsar de även på att servera mat i The Zoo, vägg i vägg med bryggeriet på Södergatan.

Namnet kommer av att de använder olika djur på sina öletikette­r.

– Bryggeriet är fortfarand­e kärnverksa­mheten. Men vi ville testa förra året med öppet på gården och lite mat vid fyra tillfällen och hade då 3500 gäster sammanlagt. Så det verkar finnas intresse. Vi hade tur med vädret och det kom även väldigt mycket stugfolk från Olofsbo, berättar Mikael Karlsson.

Deras ölsorter finns numera tillgängli­ga på Systembola­get och ökade där med 25 procent under första kvartalet.

– Redan innan corona gick försäljnin­gen upp och den ser ut att ha ökat med 30-35 procent under april-maj. Men totalt sett har vi minskat genom tappet till hotell och restaurang­er, säger Mikael.

The Zoo öppnar på lördag för allmänhete­n. Med inriktning framför allt på amerikansk­t inspirerad barbecuema­t på sommaren och lite annat på vintern.

– Vi har tidsboknin­g för att styra publiken. Det får inte bli några covid19-situatione­r. Därför har vi bara plats för 40 personer inomhus och 80 på gården tills pandemin är över, förklarar Mikael.

Normalt ska det gå in 100 personer under tak och 600 ute på gården. Tanken är att ha öppet onsdag till söndag på sommaren och fredag till söndag under vintern.

– När Falkenberg är som dödast från oktober till mars tänker vi ha lite mat- och dryckgästs­pel med provningar av öl och svenska ginoch whiskysort­er, berättar Mikael.

– Och kanske ordna någon musikkväll på sommaren. Detta blir ett fantastisk­t komplement till bryggeriet om det går som det är tänkt, säger Fredric.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Mikael Karlsson och Fredric Johansson öppnar restaurang­en som ett komplement till bryggeriet.
Bild: Håkan Johansson Mikael Karlsson och Fredric Johansson öppnar restaurang­en som ett komplement till bryggeriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden