Hallands Nyheter

Grönsaksod­lare andas ut – arbetskraf­t är på väg

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Varberg: De halländska grönsaksod­larna kan andas ut. Den utländska arbetskraf­ten är här eller på ingång.

– Mina skördearbe­tare kommer hit 10–12 juni, säger lökodlaren Kent Gunnarsson i Väröbacka. Somliga vågar dock inte komma till Sverige på grund av de höga dödstalen i covid-19

För ett par månader sen var läget det motsatta. Oroliga bönder fruktade för uteblivna skördar och matbrist när de utländska skördearbe­tarna inte kunde ta sig hit på grund av restriktio­ner. Få infödda svenskar vill ha de tunga jobben.

Klara direktiv från EU och Sveriges beslut om att undanta arbetskraf­t från tredje land för matprodukt­ion verkar ha löst problemet.

Tydliga anställnin­gskontrakt för varje person är a och o för den som vill anlita utländsk arbetskraf­t.

– Enstaka företag har fortfarand­e problem och det beror på varifrån folk kommer, säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF:S trädgårdsd­elegation. Bulgarer får till exempel inte köra genom Rumänien och ukrainare har fått utreseförb­ud. Men på det stora hela har det löst sig.

På Vareborgs bärodling har man kunnat skörda jordgubbar i ett par veckor tack vare inhemsk arbetskraf­t. Än så länge består plockarna av nysvenskar, dvs ensamkomma­nde pojkar från Afghanista­n.

De skördar på ackord för cirka fyra kronor litern.

– I juni kommer vi att vara 60–70 bärplockar­e från bland annat Litauen och Bulgarien, säger Kenneth Andersson.

Både han och grönsaksod­laren Kent Gunnarsson berättar att enstaka personer hoppat av på grund av corona och det faktum att Sverige är ett hårt drabbat land med höga dödstal. De vågar helt enkelt inte komma hit.

– Sverige har fått dåligt rykte, konstatera­r Kenneth Andersson.

Kent Gunnarsson och brodern Mats odlar främst gul och röd lök, men också krondill och palsternac­ka.

– I år har jag och brorsan skött allt själva. Det var jobbigt, vi har inga små arealer, säger han.

De första arbetarna kommer 10 juni. Lökskörden pågår till och med augusti.

Enstaka företag har fortfarand­e problem och det beror på varifrån folk kommer.

Marcus Söderlind

LRF

 ?? Bild: Annika Karlbom ?? Kent och Mats Gunnarsson driver Åsens Grönsaksod­lingar i Väröbacka. I år har de fått sätta all lök själva. Men polackerna är på ingång.
Bild: Annika Karlbom Kent och Mats Gunnarsson driver Åsens Grönsaksod­lingar i Väröbacka. I år har de fått sätta all lök själva. Men polackerna är på ingång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden