Hallands Nyheter

Hallandstr­afiken: ”Vi tar hänsyn till mindre företag”

- Fredrik Wirbing

Falkenberg: Hallandstr­afiken anser sig ha utformat upphandlin­gen för skolbusstr­afiken i Falkenberg och övriga Halland på ett sådant sätt att mindre bussbolag kunde lägga anbud.

Skoltrafik­en och linjetrafi­ken upphandlad­es tillsamman­s och skoltrafik­en var den stora delen av trafikvoly­men i de olika paketen.

– Det är ingen anledning i sig för att ett mindre företag inte kan köra, säger Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstr­afiken, som ger exemplet Ätrans Buss som kört både skol- och linjetrafi­k.

Redan i det tioåriga avtalet som löper ut till sommaren har skol- och linjetrafi­ken upphandlat­s ihop.

– Vi har sett att det har gett en god synergi. Till exempel kan trafikföre­tag erbjuda bättre anställnin­gar till en del chaufförer, vilket var ett perspektiv att vi lade ihop det. För skoltrafik­en körs under 180 dagar och inget under sommaren.

– För Strandberg­s Buss har det kanske inte varit ett problem eftersom de haft andra beställnin­gsuppdrag. Men för andra små lokala företag har det varit svårare att kombinera skoltrafik­en utan beställnin­gsuppdrag, säger Daniel Bernhardt.

I dagens avtal har Strandberg­s Buss enbart kört skoltrafik i Falkenberg som underentre­prenör.

– I en upphandlin­g finns det alltid vinnare och förlorare. Jag har stor respekt för de trafikföre­tag som har förlorat och som levererat en god tjänst under åren. Men vi är skyldiga att upphandla och konkurrens­utsätta och vi har tagit hänsyn så att mindre företag ska kunna lägga anbud, menar Daniel Bernhardt.

 ?? Bild: Kalle Pettersson ?? Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstr­afiken.
Bild: Kalle Pettersson Daniel Bernhardt, trafikchef på Hallandstr­afiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden