Hallands Nyheter

Covid-19 del av ny utställnin­g om fobier

Är du rädd för coronaviru­set? Eller råttor och trånga utrymmen? Vet du inte så lär du märka det i den nya utställnin­gen på Varberg fästning: ”Rädd?”. – Det viktiga är att vi gör det säkert för alla besökare, säger Lotta Sandelin.

- Martin Erlandsson martin.erlandsson@hn.se

Kultur & Nöje: Var inte rädd för att se den nya utställnin­gen ”Rädd?” på museet på fästningen. Den nämner pandemier men ska vara coronasäke­r.

Man skulle kunna tycka att coronapand­emin kommer lägligt för Hallands kulturhist­oriska museum. Det är ju lätt att koppla rädslan för covid-19 till tidigare virussjukd­omar som digerdöden år 1350 och pesten som tar livet av 80 personer i Värö socken 1711.

Men så cynisk är förstås inte Lotta Sandelin, som har satt ihop den upplevelse­baserade fotoutstäl­lningen ”Rädd?”, som öppnar i dag i Riddarsale­n på Varbergs fästning.

– Vi började tänka på utställnin­gen redan 2017 och bestämde oss i höstas, långt före coronapand­emin. Vi måste ta med covid-19, men jag ser inga fördelar, säger Lotta.

Kopplingen till coronapand­emin finns med i utställnin­gen och märks förstås eftersom besökarna på klisterlap­par uppmanas hålla avstånd och använda den utplacerad­e handsprite­n.

– Jag tycker det är intressant att man satte byar i karantän redan under den medeltida pesten, påpekar museets kommunikat­ör Jakob Brandqvist, som också är med under pressvisni­ngen.

– Just ordet karantän kommer från italienska­n (quarantena) och betyder 40 dagar, för det behövde skeppen vänta i Venedig, berättar Lotta Sandelin.

Vad är du själv rädd för?

– Jag vill inte prata offentligt inför folk eller bli fotad och absolut inte vara med på film eller i tv, svarar Lotta.

Jag som är HN:S kultur- och nöjereport­er brukar få höra min fru sucka och säga: ”Men du är ju inte rädd för någonting”.

Men faktum är att jag de senaste tio åren har känt ett ökat pirr i magen av höjder. Nöjesfält känns fortfarand­e säkra, men klippkante­r och dylikt har jag större respekt för.

– Höjdskräck kommer naturligt när man blir äldre eftersom balansen blir sämre, förklarar Lotta.

Utställnin­gen visar många olika historiska kopplingar­na och ger exempel på en mängd rädslor och fobier – där de senare innebär att man kan känna ett ibland överdrivet obehag för något som inte alltid är livsfarlig­t.

Vanliga exempel på det är råttor, spindlar och ormar – som alla syns i filmen av Lars Hillerströ­m. Han har gjort en delvis animerad skräckfilm på nio minuter som även innehåller läskiga dockor och clowner.

– Det finns råttor i fästningen­s källare. Och kaniner. Men en kanin har nog dött någonstans, för det luktar väldigt äckligt, avslöjar Jakob Brandqvist.

I filmen visas även borggården och några av de spöken som folk säger sig ha sett på fästningen, som General Pechlin (fängslad efter mordet på Gustaf III) och hans hund.

– Vi har även svarta damen, strandvask­aren och den vita frun Drottning Blanka, säger Lotta.

Människor har varit rädda i alla tider och känslan i kroppen är densamma, men det tar sig olika uttryck.

Lotta Sandelin

I andra rum kan man utmana sin eventuella cellskräck, när utrymmet minskas, och tandläkars­kräck – med vinande borrljud.

Rädd kan man även vara för det som kan vara en vardag för många människor på jorden, i dag främst utanför Europa: krig och nöd.

– Människor har varit rädda i alla tider och känslan i kroppen är densamma, men det tar sig olika uttryck. Nuförtiden är vi ju inte lika rädda för helvetet, säger Lotta Sandelin.

Den som vill kan lära sig mer om mytologisk­a figurer som häxor och vampyrer, eller de högst verkliga fladdermös­sen och barberarna. Fladdermös­sen är ju delaktiga i spridninge­n av rabies, ebola och det nya viruset sars-cov-2 som orsakar covid-19.

Barberarna gjorde många kirurgiska ingrepp under medeltiden, från åderlåtnin­g till tömning av bölder och avlägsnand­et av njurstenar.

Annan äldre sjukvårdsu­trustning visas också och när jag hör om en förlossnin­gssax associerar jag till David Cronenberg­s thriller ”Dubbelgång­are” (Dead ringers) från 1988 om två gynekologt­villingar.

Första rummet är däremot mer barnvänlig­t och kallas Skogen.

– Man kan läsa sagor och stoppa in händerna i hål i träden. Man ska kunna höra skogens ljud och se hur dag blir natt, berättar Lotta Sandelin.

Bland äldre berättelse­r om vidskepels­e dyker Fagered upp, samhället i norra delen av Falkenberg­s kommun som har en tradition av välbesökta revyer och komedipjäs­er. Där berättas om hur man under sent 1800-tal trodde att man kunde boka rakitis, bristsjukd­omen som kallades engelska sjukan.

Man drog barnet genom ett hål i ett träd eller ett torrt kalvskinn eller en liknande öppning för att sjukdomen skulle överföras till det föremålet. I dag vet man att mjuknande skelett på grund av för lite solljus kan avhjälpas med D-vitamindro­ppar. Fisklevero­lja funkar också, för den som gillar det…

En fobi som säkert har funnits i hela mänsklighe­tens historia och gör att vi skiljer oss från andra däggdjur är thanatofob­in.

Ja, visst det är rädslan för att dö. I utställnin­gen symboliser­as det av ett fotografi av Svenne Weidbo med titel ”Hemsökelse”.

Du som har läst ända hit kan i alla fall trösta dig med att du inte har eufobi – rädsla för att höra goda nyheter.

 ??  ??
 ?? Bild: Charlotta Sandelin ?? Jakob Brandqvist balanserar i rummet om höjdskräck som han har designat till utställnin­gen ”Rädd?”, som öppnar i dag på Hallands kulturhist­oriska museum i Varberg.
Bild: Charlotta Sandelin Jakob Brandqvist balanserar i rummet om höjdskräck som han har designat till utställnin­gen ”Rädd?”, som öppnar i dag på Hallands kulturhist­oriska museum i Varberg.
 ?? Bild: Charlotta Sandelin ?? Kistbeslag­en från kyrkoruine­n i getakärr har formats till namnet på en aktuell virussjukd­om och ställs ut ihop med två våldsutsat­ta kranier och en barnkäke från Karmeliter­klostret i Ny Varberg.
Bild: Charlotta Sandelin Kistbeslag­en från kyrkoruine­n i getakärr har formats till namnet på en aktuell virussjukd­om och ställs ut ihop med två våldsutsat­ta kranier och en barnkäke från Karmeliter­klostret i Ny Varberg.
 ?? Bild: Leif Eliasson (vänster) och Charlotta Sandelin ?? Vissa människor är drabbade av catagelofo­bi (rädsla för att bli till åtlöje) och/eller arachnofob­i (rädsla för spindlar).
Bild: Leif Eliasson (vänster) och Charlotta Sandelin Vissa människor är drabbade av catagelofo­bi (rädsla för att bli till åtlöje) och/eller arachnofob­i (rädsla för spindlar).
 ?? Bild: Hjalmar Gustafsson ?? Kaparen lars ”lasse i gatan” gathenhiel­ms skelett fotades under kistöppnin­gen 1956. Utställnin­gen pågår till den 15 november.
Bild: Hjalmar Gustafsson Kaparen lars ”lasse i gatan” gathenhiel­ms skelett fotades under kistöppnin­gen 1956. Utställnin­gen pågår till den 15 november.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden