Hallands Nyheter

Kommunen tvingas ta pengar ur reservfond

Falkenberg: För att få en budget i balans 2021 tvingas Falkenberg­s kommun ta pengar ur sin reservfond. ”Vi har ett förslag framme och det har varit en tuff budgetproc­ess”, konstatera­r Per Svensson (S).

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Falkenberg­s kommun budgeterar för ett nollresult­at nästa år. Men det egentliga resultatet är minus 14 miljoner kronor. S-styret tvingas använda pengar från kommunens reservfond för att uppnå kravet om en ekonomi i balans.

– Jag har aldrig varit med om något liknande utgångsläg­e som den här gången, säger Lars Fagerström (L), som har lång erfarenhet av kommunpoli­tiken.

När Framtiden Falkenberg, en konstellat­ion bestående av S, L, KD och MP, startade budgetproc­essen var det redan minus 20 miljoner i prognosen.

Efter ytterligar­e en prognos från SKR (Sveriges kommuner och regioner) där coronapand­emins effekter var inräknade var det hastigt och olustigt 50 miljoner kronor minus.

För god ekonomisk hushållnin­g ska Falkenberg­s kommun ligga på plus 50 miljoner, vilket innebar en differens på 100 miljoner.

– Trots ett svårt läge har vi haft väldigt bra och konstrukti­va diskussion­er. Vi har ett förslag framme och det har varit en tuff budgetproc­ess, konstatera­r Per Svensson (S), kommunstyr­elsen ordförande.

Falkenberg har en reservfond där det lagts undan totalt drygt 200 miljoner kronor under alla de goda år då kommunen gjort överskott. Där tvingas kommunen nu ta pengar för att täcka underskott. Men på sikt, under 2022 och 2023, ska det bli ett positivt resultat.

– Det är därför som vi väljer att inte höja skatten, säger Per Svensson.

Det som skiljer den här budgeten med den som Framtid Falkenberg lade fram i höstas är ett extra besparings­paket på en halv procent, det vill säga 12–13 miljoner.

– Det ska rikta sig mot framför allt administra­tion, utredning och förvaltnin­g. Den typen av tjänster som förvaltnin­gar gör mot politiken och styrningen, säger Per Svensson, väl medveten om att det kommer bli en tuff resa att ta sig igenom.

– Vi har sagt från början att vi vill att kommunen ska bli mer effektiv. Då är det på byråkratin och administra­tionen som vi ska titta. Det är den som invånarna inte uppskattar så mycket, det är i alla fall min bild.

– Det som uppskattas är lärarna, undersköte­rskorna och fritidsled­arna och så vidare som möter oss i vardagen.

Budgetförs­laget är förankrat med Vänsterpar­tiet och därmed finns det stöd i fullmäktig­e.

Nämnderna kommer även fortsättni­ngsvis att kompensera­s för volymöknin­gar, löneökning­ar och kapitalkos­tnader. Bara budgeterad­e löneökning­ar för 2021 uppgår till 31,6 miljoner. I höst ska varje nämnd ta sina internbudg­etar efter nu fastställd­a ramar.

Höjningar för politikern­as arvoden och uppräkning­ar för partistöd har tagits bort.

 ?? Bild: Fredrik Wirbing ?? Framtid Falkenberg är klar med ett budgetförs­lag. Från vänster lars Fagerström (l), markus jöngren (mp), georgia Ferris (Kd), Per Svensson (S).
Bild: Fredrik Wirbing Framtid Falkenberg är klar med ett budgetförs­lag. Från vänster lars Fagerström (l), markus jöngren (mp), georgia Ferris (Kd), Per Svensson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden