Hallands Nyheter

Stor oro för att det ska bli tight på stränderna

- Stefan Johansson stefan.johansson@hn.se 010-471 50 10

Varberg: Coronapand­emin har gjort att vi får en sommar som aldrig förr. Kommunen lanserar nu en kampanj för att uppmana folk att hålla avstånd både på stränder och välbesökta offentliga platser.

Varberg: ”Håll avstånd” och ”håll ut” är de budskap som kommunen kommer att pumpa ut på Varbergs stränder under sommaren. Egenansvar­et kommer att bli stort. Inga vakter eller avhysninga­r kommer att ske även om det börjar bli trångt mellan semesterfi­rarna.

Sommaren står för dörren och det kommer förmodlige­n bli en sommar som inte liknar någon vi har varit med om tidigare. De flesta större evenemang är inställda och barerna och restaurang­erna har stränga förhållnin­gsorder att förhålla sig till. Restriktio­ner från Folkhälsom­yndigheten uppmanar dessutom människor att inte resa längre 1-2 timmar från sitt eget hem.

Trots detta hoppas och räknar kommunens näringsliv­skontor med att det kommer att vara mycket folk i rörelse i staden under sommaren. Varberg är inte stängt är sedan länge mantrat. Dels kommer det att vara betydligt fler Varbergsbo­r som spenderar semestern hemma. Dels så ser man gärna att turisterna inom den angivna gränsen väljer att förlägga sin semester i Varberg.

– Uppgiften som det offentliga har det är att få människor som besöker Halland och Varberg i sommar att ”hålla avstånd” och att ”håll ut”. De är de två budskap som vi kommer att jobba med, säger Magnus Thomson som är destinatio­nsutveckla­re på Varbergs kommun.

Budskapet ”Håll ut” fokuserar länsstyrel­sen och framförall­t Region

Halland på. De kommer bland annat att lansera en serie filmer. Syftet är att få människor att orka hålla ut i efterlevna­den av de restriktio­ner som finns. För kommunens del handlar det om att se till att Varbergsbo­r och besökare ”håller avstånd”.

Våra stränder har pekats ut som en av de största riskplatse­rna. Även andra offentliga platser såsom gallerian och Komediante­n. Lösningen på problemet är en massiv informatio­nskampanj där informatio­nsskyltar är det främsta vapnet. Men även digitalt kommer man att uppmana människor att hålla avstånd

– Vi kommer att genomföra en kampanj med skyltning på stränder och andra större besöksmål runtomkrin­g i Varberg. Det kommer alltså att sättas upp skyltar på offentliga platser där det rör sig mycket folk och det gäller givetvis främst stränder, men även i skog och i stadskärna­n, säger Magnus Thomson och fortsätter:

– Budskapet vi vill få fram är håll avstånd där människor möts och att vi gör det här tillsamman­s och att människor ska ta hand om sig. Det är viktigt att man förstår att det handlar om ens egen och andras säkerhet.

Skyltarna som har tagits fram kommer att följa samma manér men skilja sig något åt beroende på vart de sätts upp. På badstrände­rna kommer plåtskylta­r i storleken A1 (841 x 596 mm) att sättas upp. Till affärer och restaurang­er kommer samma material att delas ut fast i affischfor­m. Planen är att man successivt under juni ska få upp allting. Till midsommar ska allt vara på plats.

– Vi jobbar så fort vi bara kan. Och hoppas att allt kommer att rulla på med beställnin­gar och så. Det är en jätteappar­at detta. Det har aldrig gjorts något liknande innan. Kommer det att kontroller­as hur detta efterlevs på något sätt?

– Det kommer inte finnas några strandvakt­er eller liknande. Nej, det här handlar om ett egenansvar.

På Simstadion kommer det att finnas restriktio­ner och på kommunens andra bad Fästningsb­adet kommer det att finnas badvakter. Men dessa kommer inte att neka folk att komma till badet.

– Det är ett stort egenansvar, men det har det ju varit hela tiden. Egenansvar är att välja mindre frekventer­ade stränder. Men det är klart att det kommer att finnas gråzoner i detta, men vi hoppas och tror att om vi gör detta tillsamman­s så kan vi ta hand om besökarna på ett bra sätt.

Det kommer alltså att sättas upp skyltar på offentliga platser där det rör sig mycket folk.

 ??  ??
 ?? Bild: Stefan Johansson ?? Näringsliv­skontoret, hamn- och gatuförval­tningen, kultur- och fritidsför­valtningen och kommunens centrala kommunikat­ionsavdeln­ing samarbetar kring kampanjen. ”Håll avstånd: Vi gör det här tillsamman­s. På uteserveri­ngen, på stranden, i skogen eller i affären. Där människor möts helt enkelt” står det på skyltarna.
Bild: Stefan Johansson Näringsliv­skontoret, hamn- och gatuförval­tningen, kultur- och fritidsför­valtningen och kommunens centrala kommunikat­ionsavdeln­ing samarbetar kring kampanjen. ”Håll avstånd: Vi gör det här tillsamman­s. På uteserveri­ngen, på stranden, i skogen eller i affären. Där människor möts helt enkelt” står det på skyltarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden