Hallands Nyheter

Svart läge för taxinäring­en när allför få åker

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Halland: En redan hårt pressad bransch manglas ytterligar­e. Över 60 taxiföreta­g har redan gått i konkurs och hundratals chaufförer har mist jobbet under pandemin.

– Vi har förlorat 70 procent av intäkterna. Det här är en bransch på väg ut, säger Hans Karlsson, ägare till Taxi Falkenberg.

Marginaler­na var redan små och konkurrens­en från bland annat svartåkand­e chaufförer mördande.

Sedan slog coronaviru­set till och allt stannade.

Taxi Falkenberg lever på privatkund­er och vissa företagsup­pdrag. Sedan pandemin slog till har man tvingats minska antalet bilar från fem till en. Under helger kan det behövas två. Nästan alla chaufförer har fått gå.

Svenska Taxiförbun­det målar upp en nattsvart bild av både nuet och framtiden. Nio av tio företag i landet bedöms ha tappat 40 procent eller mer av sina intäkter. Sex av tio har förlorat mer än 60 procent.

Hittills har över 60 taxibolag gått i konkurs och över 300 förare har förlorat sitt jobb. Många åkare har enskilda firmor med personligt ansvar, men de personliga konkursern­a syns inte – än, menar Claudio Skubla, förbundsdi­rektör för Svenska Taxiförbun­det.

– Det kommer att handla om personliga tragedier, om människor som får flytta från hus och hem, säger han.

De bolag som har avtal om samhällsny­ttiga resor, som färdtjänst och sjukresor, anses klara sig bäst.

– För dem är fallet inte lika stort men illa nog, säger Claudio Skubla.

Taxirakete­n är ett sådant bolag. Det har ett fyraårigt avtal med Hallandstr­afiken och har satsat stort på både bilinköp och nyanställn­ingar för att kunna leverera tjänsterna. Bolaget verkar i både Falkenberg och Varberg.

Taxirakete­ns ägare Fredrik Nilsson avböjer intervju, men hälsar att ”vi kämpar på och tror på framtiden.”

Henrik Andersson, vd på Varbergs taxi, berättar i ett mejl att ”Det har gått väldigt fort, inom en 14 dagars period i mars så tappade vi cirka 25 procent av intäkterna. Det mesta av tappet är företagskö­rningar och privatkörn­ingar som nästan helt upphörde. Men som tur är har vi ett långt avtal med vår största kund Hallandstr­afiken där vi kör färdtjänst och sjukresor.”

Varbergs taxi försöker behålla merparten personal för att vara beredda när krisen vänder.

”Varbergs Taxi AB är ett starkt företag med mycket kompetens som har upplevt många kriser tidigare. Vi verkar i en tuff bransch med mycket små marginaler. Men om inte situatione­n betydligt försämras så ska vi nog reda ut denna kris med”, skriver Henrik Andersson.

Svenska Taxiförbun­det är i grunden positiv till det omställnin­gsstöd som regeringen erbjuder branschen. Men det väger inte upp det ekonomiska bortfallet och kommer dessutom för sent. Stödet kan inte sökas förrän 1 juli.

– Taxiföreta­gen behöver stödet nu, dessutom behöver det förlängas och gälla så länge som krisen fortsätter, säger Claudio Skubla.

Man vill också att löner ska ses som en del av de fasta kostnadern­a och därmed ingå i omställnin­gsstödet. Då kan även de enskilda firmorna hålla näsan ovanför vattenytan.

Man vill också se ett direktstöd till taxiföreta­gen, rakt in i kassan, och föreslår ett bidrag på två miljarder kronor under två månader. Allt för att rädda likviditet­en. Henrik Andersson i Varberg är också positiv till detta.

Hans Karlsson tror dock inte på bidrag. Finns det ingen marknad kan man inte fortsätta.

– Staten kan inte hålla på och skicka in skattepeng­ar. Det måste ske en självsaner­ing, anser han.

 ??  ??
 ?? Bild: Robert Lundberg ?? Några chaufförer i Varberg väntar på körningar.
Bild: Robert Lundberg Några chaufförer i Varberg väntar på körningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden