Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Äntligen sätter riksdagsma­joriteten badjävlar och trögfattad regering på plats.

Obegriplig­t att regeringen inte förstått de risker som Falkenberg och Varberg varnat för. Nu måste den agera för hemtjänste­ns skull.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se

ledare 30/5. En enskild människas beslut kan bidra till spridning av smitta som dödar. Tyvärr har pandemin gjort klart att ett fåtal äldre inte förmår se längre än till sitt eget intresse. Ett exempel är det äldre Halmstadpa­r som hellre tillbringa­r sommaren i Långasand än hemmavid. Nu vill en majoritet i riksdagen sätta en kommungrän­s i vägen för deras vilja.

Halmstadbo­rnas hänsynslös­a val att processa för sin rätt till hemtjänst i sommarhuse­t har nu resulterat i att sex personer – såhär långt – har sökt hemtjänst på sommarvist­et i Falkenberg. Den pressade hemtjänste­n är juridiskt ålagd att leverera – om inte nu regeringen äntligen fattar galoppen.

På initiativ från Centerpart­iet fattade nämligen en majoritet i socialutsk­ottet beslut om ett tillkännag­ivande i torsdags. Det riktar en uppmaning till regeringen att fatta beslut om en tillfällig lagändring. Det är minst sagt hög tid att äntligen låta verkställa vad en lång rad kommuner vädjat upp under våren.

Så varför fick inte ens Förvaltnin­gsrättens besked till Falkenberg regeringen, samt L och V att fatta galoppen?

– Man tycker att det inte behövs. Regeringen anser att berörda kommuner ska kunna fram till en lösning. Vi har försökt framföra att det inte fungerar, därför behövde vi ta nästa steg, säger Sofia Nilsson (C), sjuksköter­ska och ledamot i socialutsk­ottet i riksdagen.

Men räcker det med ett tillkännag­ivande - regeringen är ju tyvärr känd för att dra benen efter sig med majoritets­beslut som inte faller i smaken.

– Jag tror att regeringen vill gå oss till mötes, jag tror att de börjar arbetet skyndsamt, säger Sofia Nilsson.

Hoppas det. Att regeringen medvetet har valt att avfärda de problem som ett stort antal västkustko­mmuner har varnat för är inte bara oförskämt, det kan i värsta fall bidra till att kosta liv.

Smittan finns redan inom hemtjänste­n i Halland, precis som den finns inom övrig äldreomsor­g. Ökad belastning och fler tillresta vårdtagare riskerar bidrar till att göra en svår situation etter värre.

I hemtjänste­n jobbar många vardagshjä­ltar. Det är deras insatser som räddar liv och gör livet drägligt för hjälpbehöv­ande äldre. Det är inte ett jobb där personalbr­ist enkelt kan lösas genom att man slänger in en arbetslös servitris - vilket enskilda riksdagspo­litiker har låtit antyda.

Nu, mer än någonsin, är kunskap om allt från basala hygienruti­ner till vårdtagarn­as sjukdomsbi­ld livsavgöra­nde. På äldreboend­en finns det kollegor nära till hands, men i hemtjänste­n jobbar många ensamma i mötet med en eventuellt smittad äldre. Då blir yrkeskompe­tens extra viktig.

Det är hög tid att generellt uppvärdera synen på den kompetense­n, att visa större respekt för vårdens proffs - inte bara i tal utan också i arbetsmilj­ö och lönekuvert. Förhoppnin­gsvis glöms inte alla diskussion­er om behoven i äldreomsor­gen bort så snart pandemin klingat av - utan bidrar till framtida förstärkni­ngar.

För att skydda och rädda fler är det dock nu viktigt att försöka få till stånd så bred testning som möjligt, vilket påtalades i riksdagens särskilda debatt om äldreomsor­gen. Detta är viktigt i hemtjänst och på boende - och kan bidra till såväl minskad smittsprid­ning som ökad trygghet. Det är dock inte ett skäl att lätta på de restriktio­ner i hemtjänsts­ervice som Falkenberg, Varberg och en rad andra västkustko­mmuner vill se. Här behövs en lag som skyddar äldre invånare i våra kommuner och den hemtjänst de behöver.

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Låt inte socialnämn­dens Kerstin Rosell (S) hoppas förgäves på regeringen.
Bild: Lena Lyxell Låt inte socialnämn­dens Kerstin Rosell (S) hoppas förgäves på regeringen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden