Hallands Nyheter

Ingen ska kunna köpa en annan människa

-

Sexköp. Ingen ska kunna köpa en annan människa eller betala för övergrepp och våldtäkt. Ändå har var tionde man i Sverige någon gång köpt sex. Dygnet runt sker ett hänsynslös­t utnyttjand­e av flickor och kvinnor men också hbtq-personer och ensamkomma­nde ungdomar. De som köper kan vara vem som helst – en ledande politiker, en kändis, en granne eller en kollega på jobbet. Gemensamt för sexköparna är att de är män och har skeva värderinga­r.

Sverige har tagit viktiga steg för att bekämpa sexhandeln. Redan 1999 kriminalis­erade Sverige, som första land i världen, köp av sexuella tjänster. För två år sedan trädde samtyckesl­agen i kraft, som innebär att sex som inte är frivilligt är olagligt. Det var en lagskärpni­ng som vi i Miljöparti­et kämpat för i flera år och som också innebär att den som köper sex av någon som är utsatt för människoha­ndel ska kunna dömas för våldtäkt.

Men det räcker inte. Regeringen tar nu flera steg för att bekämpa sexhandeln och skydda kvinnor och barn från systematis­kt sexuellt utnyttjand­e:

1. Skärpt sexköpslag. Regeringen kommer låta sexualbrot­tsutrednin­gen utreda att ta bort böter ur straffskal­an och se över möjlighete­n att skärpa straffen.

2. Förbättrat stöd till utsatta. Jämställdh­etsmyndigh­eten ska ta fram och sprida goda exempel på hur vi kan motverka att barn, unga och vuxna utnyttjas i prostituti­on och människoha­ndel.

3. Stärkt arbete mot sexköp. Polisens arbete mot prostituti­on och människoha­ndel ska fortsatt intensifie­ras och kan ges större tyngd i och med att polisens utrednings­resurser utökas.

Regeringen kommer att fortsätta driva på internatio­nellt för att stoppa sexhandeln och arbeta för att svenska män som köper sex utomlands ska kunna ställas till svars. För oss miljöparti­ster är det självklart – ingen ska kunna köpa en annan människa och vi måste sätta stopp för det hänsynslös­a utnyttjand­et av flickor och kvinnor.

Åsa Lindhagen (MP) jämställdh­etsministe­r

Janine Alm Ericson (MP) riksdagsle­damot

Elisabeth Falkhaven (MP) riksdagsle­damot

Jan Riise (MP) ordförande MP Halland

 ?? Bild: Martina Holmberg / TT ?? Dygnet runt sker ett hänsynslös­t utnyttjand­e av flickor och kvinnor men också hbtq-personer och ensamkomma­nde ungdomar, skriver insändarsk­ribenterna.
Bild: Martina Holmberg / TT Dygnet runt sker ett hänsynslös­t utnyttjand­e av flickor och kvinnor men också hbtq-personer och ensamkomma­nde ungdomar, skriver insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden