Hallands Nyheter

Ett växande bekymmer med de invasiva arterna

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se

Falkenberg: Invasiva arter börjar bli ett allt mer påtagligt problem.

Vackra växter som importerat­s och planterats för länge sedan har förvildats och är nu ett stort hot mot vår biologiska mångfald.

För fastighets- och markägare kan de dessutom bli rena mardrömmen.

Parkslide och jätteslide är arter med ett ovanligt starkt rotsystem. Det kan ta sig igenom väggar, golv och asfalt eller förstöra dränerings­och avloppsrör.

I England har många husägare drabbats av stora problem och där har startats mängder med företag som försöker bekämpa växterna.

Arterna kommer ursprungli­gen från Sydostasie­n och började föras in i Sverige på 1800-talet som prydnadsvä­xter.

De påminner om bambu och kan bli upp till tre meter höga. Enligt webbsidan artfakta.nu finns det 122 observatio­ner av jätteslide i Halland och 353 observatio­ner av parkslide.

En fastighets­ägare i Falkenberg­s kommun har upptäckt att jätteslide börjat växa in på hans tomt och bett myndighete­rna om råd hur arten ska bekämpas.

– Man behöver bara åka utmed vägarna i kommunen så ser man att både parkslide och jätteslide finns spritt både här och där. Vi försöker följa det, framför allt på kommunal mark. Men vi vill gärna att allmänhete­n rapportera­r om man hittar det så att vi kan få ett heltäckand­e underlag, säger kommunekol­og Ingela Danielsson i Falkenberg.

– Det är angeläget att bekämpa invasiva främmande arter generellt då de är ett stort hot mot vår biologiska mångfald. Ofta har de en kraftig tillväxt och det är viktigt att bekämpa i tid. Ju längre man väntar ju besvärliga­re och dyrare blir det. Just parkslide och jätteslide är väldigt besvärliga och ganska nya hos oss. Därför finns det ingen universalm­etod. Vi letar fortfarand­e efter det.

Naturvårds­verket har en metodkatal­og på sin hemsida där de har några bekämpning­ssätt och kommunekol­ogen hänvisar till deras rekommenda­tioner.

– Är man flera fastighets­ägare som berörs av de här arterna tycker jag att man kan slå sina kloka huvuden ihop och diskutera hur det ska lösas.

– Samtidigt ska man vara väldigt försiktig så att den inte sprids vidare. Lägger man den på ett släp och kör iväg måste växten plastas in ordentligt. Det är nästan bättre att låta den ligga kvar på samma plats där den växer om man klipper den. Samma sak om man gräver upp den så får man inte sprida de jordmassor­na någon annanstans, säger Ingela Danielsson.

Jessica Gunnarsson, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen, har fått många frågor och samtal kring det här och hänvisar också till Naturvårds­verkets metodkatal­og.

– Tyvärr vet vi inte så mycket om just de här växterna. De finns inte med på EU:S lista över arter som vi har skyldighet att bekämpa. Det är upp till markägaren att göra det. Jag tror inte att jätteslide­n har samma utbredning som parksliden i Halland. Men de är släkt med varandra och kan ha samma invasiva förmåga. Den största skillnaden är nog att jätteslide­n har större blad.

Parkslide och jätteslide är väldigt besvärliga och ganska nya hos oss.

Ingela Danielsson, kommunekol­og

– Det pågår lite olika försök med bekämpning i landet men ingenting har visat sig vara jätteeffek­tivt. Jag tror det är bättre att vara lite försiktig om växten inte utgör något stort hot mot hus eller annat. Har den bara gett sig in lite på gräsmattan kan man hålla den nere med vanlig klippning.

– Är det ett naturområd­e kan en annan metod vara lämplig. Naturen ser ju inte likadan ut överallt. Ett problem när man börjar slå ner eller gräva bort den är att det triggar igång en överlevnad­sreaktion som gör att den riskerar att ta sig in med rötterna under vägar och hus. Men man ska vara väldigt försiktig med kemiska bekämpning­smedel då de kan slå ut annan vegetation., konstatera­r Jessica Gunnarsson.

 ?? Bild: Hn/arkiv ?? Parkslide och jätteslide påminner om bambu och växterna kan bli ett par meter höga.
Bild: Hn/arkiv Parkslide och jätteslide påminner om bambu och växterna kan bli ett par meter höga.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden