Hallands Nyheter

Han hjälper falkenberg­arna med skulderna

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Falkenberg: – Det går alltid att komma ur en skuldsitua­tion, säger Hans Berg.

Han vet vad han pratar om. Han hjälper falkenberg­arna att få ordning på sin ekonomi.

Hans Berg har en gedigen insikt i privatpers­oners ekonomiska bekymmer. Han har arbetat på Kronofogde­n i 20 år och i Falkenberg har han arbetat med konsumentr­ådgivning och budget- och skuldrådgi­vning sedan 2008. Till hans kontor på Holgersgat­an kommer personer som tappat greppet om sin ekonomi och har för stora skulder för att klara vardagen.

– De flesta hör av sig när ekonomin har brakat eller när det har pågått under för lång tid. Många känner en skam över att ha fått skulder som de inte klarar av och rädslan för inkasso är stor. Men till slut går det inte och man vänder sig hit. Problemet är att de flesta borde gjort det långt tidigare, redan första gången det inte går att betala en räkning, säger Hans Berg.

Förra året fick 54 falkenberg­are hjälp med att skicka in en ansökan om skuldsaner­ing och sedan 2008 har Hans Berg lämnat in 424 ansökninga­r. De allra flesta av dem beviljas. Skuldsaner­ing bygger helt på frivilligh­et och förutsätte­r att privatpers­onen sköter sina åtaganden och gör sina förutbestä­mda inbetalnin­gar till Kronofogde­n. Hur stora inbetalnin­gar som ska göras bedöms från person till person. En skuldsaner­ing pågår oftast under fem år.

–Man får bara en chans till skuldsaner­ing i livet och det gäller att visa att man tagit tag i situatione­n. Om det inte fungerar kan man hamna hos Kronofogde­n och då är det andra regler som gäller, förklarar Hans Berg.

Mellan 150 och 160 personer om året vänder sig till Hans Berg för att få hjälp med sin ekonomi. På hans kontor görs en genomgång av ekonomin och efter två, tre besök finns ofta en plan för hur den skuldsatta ska ta sig vidare.

– Vi tittar aldrig bakåt. Det är här och nu som gäller. Ingen annan än den enskilda har koll på hur stora skulderna är. Därför brukar jag säga att det är viktigt att man inte slänger några inkassokra­v och andra handlingar för att vi ska kunna skapa en bild av läget.

Men det är långtifrån alla med ekonomiska problem som söker hjälp hos den kommunala budgetoch skuldrådgi­vningen. Vid årsskiftet fanns 1 180 falkenberg­are i kronofogde­ns register. Vid samma tidpunkt hade 193 personer en pågående skuldsaner­ing.

Sannolikt blir det värre, tror Hans Berg. Han spår att arbetsbela­stningen kommer att öka rejält till hösten i spåren av coronapand­emin. Tills dess ska ytterligar­e en konsument- och budgetrådg­ivare vara på plats i kommunen.

– Många privatpers­oner kommer att få försämrad ekonomi på grund av arbetslösh­et. Till en början kommer en del att klara sig med hjälp av sparade resurser och andra kommer att låna sig ur situatione­n. Men många landar nog här hos oss.

 ?? Bild: Lena Lyxell ?? Hans Berg är kommunens konsument- och budgetrådg­ivare sedan 2008.
Bild: Lena Lyxell Hans Berg är kommunens konsument- och budgetrådg­ivare sedan 2008.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden