Hallands Nyheter

Döda i covid-19 i olika åldersgrup­per

- Källa: Socialstyr­elsen Arne Larsson arne.larsson@gp.se

Skellefteå och Umeå, som det finns flest fall. Betydligt fler än i det glest befolkade inlandet.

– Men det stämmer inte när man tittar på Malmö, säger hon.

Eva Melander är smittskydd­släkare i Skåne. Hon håller med: teorin om täthet stämmer inte i hennes region. Här ser man istället en ganska liten, men jämn spridning. Att det ser ut så förklarar hon med att man lyckades bra med den initiala smittspårn­ingen och att man satte in åtgärder tidigt, innan smittan börjat sprida sig i landskapet.

– Men vi är ödmjuka inför att vi fortfarand­e inte vet hur detta kommer sluta. Vi följer det noga och agerar efter läge, säger hon.

I förra veckan sa den tidigare statsepide­miologen Annika Linde i en intervju i DN att spridninge­n av coronaviru­set hittills gått långsammar­e än vad man trodde och att det dessutom varit mer klusterbet­onad.

– Den har till exempel ännu inte börjat sprida sig ordentligt i Skåne. Det är ett svårbegrip­ligt virus, sa hon.

Och den fråga som hänger över alla smittskydd­släkare i landet just nu är vad som händer framåt.

Bengt Wittesjö, smittskydd­släkare i Blekinge, säger att han absolut inte tolkar de lindriga effekter man hittills sett i regionen som att Blekinge kommer att ”komma undan”.

– Vi utgår i från att vi kommer att få en topp, säger han.

Maria Löfgren, smittskydd­släkare i Halland, är också inne på att det är för tidigt att säga att regionen klarade sig lindrigt undan. Skillnader­na kan jämna ut sig över tid.

– Men det är inte alls säkert att vi kommer att få samma utveckling som i Stockholm. Av allt att döma har vi mycket mer av en långsam utveckling och att det nu ser ut som vi är på en platåfas. Huruvida det kommer att sprida sig jämnt överallt eller om det sker mer i kluster – vi vet inte. Vi får se, säger hon.

Annika Ersson, biträdande smittskydd­släkare i Jämtland-härjedalen, har precis som många andra vi talar med sett ett trendbrott under den senaste veckan. Belastning­en minskar något. Antalet nya fall ökar inte lika mycket som tidigare. Men vad det betyder för framtiden är svårare att veta. smittskydd­släkare i Dalarna

Kan det bli så att det hela klingar av, trots att alla inte har blivit smittade än?

– Jag tänker att det är en effekt av att vi har de restriktio­ner vi har, med distanseri­ng och att man begränsar sitt umgänge till ett färre antal personer än annars. Det är som när man tar blodtrycks­medicin för att sänka blodtrycke­t – för att trycket ska fortsätta vara bra måste man fortsätta med medicinen. Det är samma med den här smittan, vi kanske kan fortsätta ha en smittsprid­ning på den här nivån, med de restriktio­ner vi har. Men hur många som måste bli sjuka innan den försvinner vågar jag inte spekulera i just nu.

Innebär det att vi får leva med de här restriktio­nerna länge för att det inte ska blossa upp på nytt?

– Ja, jag tänker det. Åtminstone en bra bit in i sommaren.

Leif Dotevall, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götalandsr­egionen, säger att alla numera har övergett tanken på

Statistike­n kommer från Socialstyr­elsen och sträcker sig fram till den 18 maj. 1 000 800 600 400 200 0

Under 50 år 50–59 60–69 70–74

att övriga regioner ”låg efter” Stockholm. Den kraftiga uppgången som drabbade huvudstads­regionen i ett tidigt skede har inte synts någon annanstans.

Så alla blir inte lika drabbade i slutändan?

– Nej, det resonemang­et tror jag inte alls på det. Jag tror att den uppgången som var i början spelar störst roll. När alla åtgärder satts in lägger man sig på en annan nivå. Vi verkar ligga betydligt under Stockholm rent generellt.

Han säger att alla just nu går och grubblar över varför det blivit som det blivit. Svaren finns ännu inte, men också han börjar luta åt det tidigare statsepide­miologen Annika Linde är inne på, att den fortsatta spridninge­n kommer att bli klusterbet­onad och dyka upp som enskilda smitthände­lser på olika ställen. Ungefär som det man hittills sett i regionen – med många smittade i Vänersborg, men få i Skara. 75–79 80–84 85–89 90+

– Det kan hända med att vi måste se till att hela tiden har en beredskap, vi måste testa mycket och snabbt vidta åtgärder om någonting händer. Vi får gå tillbaka till gammal, klassisk smittspårn­ing när det blir fall. Och sätta alla i karantän, det är mycket möjligt att det blir så.

På samma sätt går Anders Lindblom, smittskydd­släkare i Dalarna, och funderar på om smittsprid­ningen han sett i Falun och Borlänge ska nå de norra och södra delarna av regionen.

– Vi befarar att den ska ta fart i delar av länet där vi inte har samma immunitet, men det vet man ju aldrig. Det är svårt att sia om. Det enda man säkert kan säga är att man inte har en aning om hur det ska utvecklas, trots alla prognoser. Vi kan gissa, men gissningar­na har slagit fel många gånger hittills.

Vi befarar att den ska ta fart i delar av länet där vi inte har samma immunitet, men det vet man ju aldrig.

Anders Lindblom

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Restriktio­ner bland annat i kollektivt­rafiken väntas ligga kvar över sommaren.
Bild: Johan Nilsson Restriktio­ner bland annat i kollektivt­rafiken väntas ligga kvar över sommaren.
 ?? Bild: Privat ?? Annika Ersson, biträdande smittskydd­släkare Jämtland.
Bild: Privat Annika Ersson, biträdande smittskydd­släkare Jämtland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden