Hallands Nyheter

Klart att öppna gymnasier och högskolor igen

-

I höst kan gymnasieel­ever och studenter vid högskolor undervisas på plats igen. Och redan från mitten av juni kan det bli sommarunde­rvisning. Men allt bygger på att allmänna rekommenda­tioner för att hindra smittsprid­ningen följs.

– Till hösten kommer gymnasiesk­olor, högskolor, universite­t och annan vuxenutbil­dning kunna återgå till mer av en ordinarie verksamhet, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Men redan från den 15 juni kan ordinarie verksamhet återgå i gymnasiesk­olan, säger utbildning­sminister Anna Ekström (S).

– Elever i gymnasiesk­olan som behöver sommarskol­a får nu också möjlighet att studera på plats i sommar, säger hon.

För komvux och yrkeshögsk­olan kan undervisni­ngen dock behöva ske delvis på distans för att minska smittsprid­ningen, säger Ekström.

Stefan Löfven betonar att det inte handlar om att signalera att risken för smittsprid­ning är över.

– Vi gör det för att underlätta livet för människor i en svår situation. Men det bygger på att vi följer rekommenda­tioner och föreskrift­er i övrigt. Och att verksamhet­er kommer i gång på ett sådant sätt att inte smittsprid­ningen ökar igen, säger Löfven.

– Är det så att det inte följs, då måste vi vidta åtgärder igen. Och vi tvekar inte en sekund att göra det. Men det svenska folket har tagit sitt ansvar, och jag bedömer att man gör det nu också.

Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör Johan Carlson säger att studier visar att det är låg smittsprid­ning inom skolverksa­mhet.

– Mot bakgrund av det här anser vi inte längre kunna motivera den rekommenda­tion om distansund­ervisning som finns om gymnasiesk­olan, säger Carlson.

Gällande de övriga utbildning­sformerna gäller de allmänna råd som är utfärdade för övriga samhället.

– Det kan innebära att man behöver behålla distansund­ervisning om man inte kan bedriva undervisni­ng på lämpligt sätt i övrigt.

Gränsen på 15 juni har satts för att möjliggöra för sommarskol­a samt underlätta för skolorna att förbereda sig för hösttermin­en, säger Carlson.

Undervisni­ngen vid gymnasiesk­olor samt undervisni­ng i olika former för vuxna – som vid komvux, universite­t och högskola – av smittskäl bedrivits på distans sedan den 18 mars. Detta har naturligtv­is påverkat vardagen för hundratuse­ntals elever, studenter och lärare.

Många av dessa fick från en dag till en annan ändra all planering.

Från gymnasiesk­olan har, sedan distansund­ervisning infördes, rapportera­ts vissa problem med att kun

na genomföra praktiskt inriktade kurser och att ge alla yrkeseleve­r relevant praktik.

En av följderna av vårens coronapand­emi har också varit att gymnasiesk­olans avgångsele­ver inte får fira studenten på traditione­llt sätt med stora utspring, utan endast i små grupper. Den restriktio­nen lär med all sannolikhe­t ligga kvar.

 ??  ?? Landets gymnasiesk­olor har hållit stängt sedan den 18 mars, men om inget
Landets gymnasiesk­olor har hållit stängt sedan den 18 mars, men om inget
 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv/ Karin Malmhav/tt/arkiv ?? oförutsett inträffar kan eleverna vara tillbaka till skolbänken i höst.
Bild: Stina Stjernkvis­t/tt/arkiv/ Karin Malmhav/tt/arkiv oförutsett inträffar kan eleverna vara tillbaka till skolbänken i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden