Hallands Nyheter

Oro för att svenskar nu slappnar av

- Peter Wallberg/tt Maria Davidsson/tt Owe Nilsson/tt

Oro finns för att lättnadern­a för idrotten, gymnasier och universite­t sänder signalen att smittfaran är över.

– Jo, jag är faktiskt rädd för det, säger Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson.

I går gav regeringen och Folkhälsom­yndigheten klartecken för att åter öppna gymnasier och universite­t, samt för elitidrott­en att få starta igen.

Men smittsprid­ningen är ännu inte under kontroll. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) påpekar att faran inte är över.

– Vi gör det för att underlätta livet för människor i en svår situation. Men det bygger på att vi följer rekommenda­tioner och föreskrift­er i övrigt. Och att verksamhet­er kommer i gång på ett sådant sätt att inte smittsprid­ningen ökar igen, säger Löfven.

Han understryk­er att om övriga restriktio­ner och rekommenda­tioner inte följs så kommer åtgärder att vidtas igen.

– Och vi tvekar inte en sekund att göra det. Men det svenska folket har tagit sitt ansvar, och jag bedömer att man gör det nu också, säger Löfven.

På Folkhälsom­yndigheten­s dagliga presskonfe­rens uppgavs att 84 nya dödsfall rapportera­ts och att antalet coronapati­enter som läggs in på sjukhus inte minskar. Där var ett av budskapen från Socialstyr­elsen att det ”inte är över än.”

– Vi måste fortsätta hålla i, sade Taha Alexanders­son, myndighete­ns ställföret­rädande krisbereds­kapschef.

Folkhälsom­yndigheten­s chef Johan Carlson uppger för TT att det är viktigt att låta människor utöva idrott och få sin utbildning om det inte har stor betydelse för smittsprid­ningen.

Är du inte rädd att lättnadern­a i dag ger en signal till svenska folket att faran är över?

– Jo, jag är faktiskt rädd för det, och då är det viktigt att vi upprepar mantrat att faran inte är över, säger Carlson. Beskedet om lättnader för gymnasier, universite­t och idrott kan komma att skapa förväntnin­gar på mildare reserekomm­endationer i nästa vecka.

Carlson utgår dock ifrån att svenskarna kommer att följa reserekomm­endationer även om andra delar av samhället nu öppnas upp. Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch kritiserar inte klarteckne­t till gymnasier, universite­t och till idrotten, men betonar att faran långtifrån är över.

Hon understryk­er behovet av mer testning för att kartlägga smittan, så att samhället kan öppnas upp.

– Vi har en hög grad av öppenhet, ska vi kunna ha det måste vi komma i gång med testningen, säger Busch.

Hon kräver en ökad nationell styrning för att få fart på testningen.

– Den nationella styrningen är fortfarand­e alldeles för svag. Det är ett högriskspe­l med svenskarna­s liv och hälsa, säger Busch.

Även flera andra partiledar­e underströk vikten av att få igång testningen för att kunna kontroller­a smittan när samhället öppnas upp.

Busch vill även se en mer aktiv smittspårn­ing. Det är något som även den vikarieran­de Centerleda­ren Anders W Jonsson vill ha.

Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson är oroad för att svenskarna ska tolka regeringen­s besked om lättnader på fel sätt. Han varnar för att det är en svår balansgång.

– Jag är lite rädd för de signalerna, säger Åkesson.

– Faran är inte över, tvärtom. Man måste kommunicer­a på ett sätt så att man inte signalerar fel.

 ??  ?? Statsminis­ter Stefan Löfven (S).
Statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden