Hallands Nyheter

Besked om resor dröjer

-

Ett besked om hur det blir med inrikesres­or under sommaren hade utlovats från Folkhälsom­yndigheten – men nu står det klart att svenskarna får vänta ytterligar­e.

– Inom någon vecka ska vi kunna gå fram med bedömninga­r när det gäller reserestri­ktionerna. Det beror på hur läget utvecklas, om det blir lättnader eller kommer att ligga kvar ett tag till som det är nu, säger Johan Carlson, Folkhälsom­yndigheten­s generaldir­ektör till TT.

Svenskarna får alltså ha is i magen ett tag till. Tills vidare finns det fortsatt flera rekommenda­tioner för resor inom landet. Inte minst att man ska tänka igenom om resan är nödvändig att genomföra – för alla behöver göra sitt för att dämpa spridnings­takten av coronaviru­set.

En sjuk person ska inte resa alls och riskgruppe­r ska “särskilt överväga att resa eller ta emot besök”, skriver myndighete­n på sin hemsida.

Om en resa genomförs rekommende­ras att den inte är längre än en till två timmars färd från bostaden. Om det däremot innebär att man åker med kollektiva färdmedel bör man inte åka alls.

Samtidigt omfattas kollektivt­rafik och allmänna färdmedel inte av förbudet av sammankoms­ter med fler än 50 personer. I dagsläget kvarstår bedömninge­n om att det är viktigt att kollektivt­rafiken fungerar för att friska personer ska kunna ta sig till skolan och jobbet, enligt myndighete­n.

UD har sedan tidigare förlängt sin avrådan från icke nödvändiga resor till andra länder till och med den 15 juli.

 ?? Bild: Jessica Gow/tt/arkiv ?? Blir det en sommar på lantställe­t eller inte?
Bild: Jessica Gow/tt/arkiv Blir det en sommar på lantställe­t eller inte?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden