Hallands Nyheter

Fånga smaken av sot med en rökpistol

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra!

Jag är inte köttätare men är ganska glad i fisk och lagar ofta lax. Undrar nu om du kan ge tips på någon kryddning som kan ge den där goda röksmaken på laxen när jag steker den eller grillar i ugn. Jag har provat liquid smoke men det påminner för mycket om köttsmak tycker jag.

Har också provat att pensla på mango chutney bengal spice men det blev inte bra. Med vänlig hälsning, Birgitta Andersson

Hej Birgitta!

Det kanske blir för stark smak av liquid smoke, prova på att minska mängden eller blanda den med matolja innan du penslar på. Ett roligt alternativ är annars en rökpistol. Den går att använda inomhus men man bör göra det under en effektiv köksfläkt och vädra ur efteråt. Det är precis vad namnet antyder, en pistolform­ad apparat där man glödgar

• rökspån. Röken som bildas sprutas ut i en slang som samlas i någon form av behållare där råvaran ligger. Man kan ge röksmak till det mesta i små mängder. Fisk, kött, smör, yoghurt, ost, skaldjur med mera.

Lite pyssligt är det och ibland får man upprepa proceduren flera gånger innan det blir den röksmak man eftertrakt­ar. Smaka och experiment­era! Tänk på att torka av råvaran med hushållspa­pper för bättre resultat (gäller inte flytande och blöta råvaror).

När det gäller lax kan man ”varmröka” genom att tillaga laxen först och sedan spruta in rök i en form som täckts med plastfolie. För kallrök, använd samma teknik på rumstemper­erad, insaltad, avtorkad lax. Låt ligga i röken 3–5 minuter och upprepa flera gånger.

Bäst tycker jag att jag lyckas med att röka ovanliga saker.

Som grillad aubergine eller vispat smör med dill. Här kommer receptet på dessa, passar även på att lägga med en sallad på vattenmelo­n och feta som jag gärna serverar nu när det börjar bli varmt ute.

Gör gärna så här:

1. Vispa olja och smör med elvisp tills det är fluffigt. Bred ut i en skål och täck med plastfolie så att det är ordentligt tätt. Tag rökpistole­n och spruta in rök. Låt stå 2–3 minuter. Smaka så att du är nöjd med röksmaken, annars upprepa rökningen.

2. Vänd ihop och smaka av med hackad dill, salt och citronskal.

Gott att servera till varm lax och på bröd.

Gör gärna så här:

1. Sätt ugnen på 180 grader 2. Dela aubergine på längden i klyftor, sammanlagt 12-16 klyftor på 2 aubergine. Lägg ut på en plåt med skinnsidan nedåt. Baka i ugn 20-25 minuter tills de fått ordentligt med färg.

3. Lägg i en form med höga kanter pensla på olivolja, strö över oregano, salt och peppar. Täck med plastfolie så att det är ordentligt tätt. Tag rökpistole­n och spruta in rök. Låt stå minst 5 minuter.

Smaka så att du är nöjd med röksmaken, annars upprepa rökningen.

Gott till förrätt och snack.

Gör gärna så här:

1. Rosta pinjenötte­rna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Ställ åt sidan.

2. Skär vattenmelo­nen i kuber, ca 2x2 cm stora. Blanda olja och rökessens. Vänd ihop melon och olja i en salladsskå­l. Smula över fetaost och mynta, vänd om igen, strö sist över pinjenötte­r och servera.

Gott som tillbehör till grillat.

 ??  ??
 ?? Bild: Sea Wave/mostphotos ??
Bild: Sea Wave/mostphotos

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden