Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Mordet på Havfruen leder till Halland

-

Det rysliga mordet på ”Den lille Havfrue” tycks vara på väg att klaras upp. Och naturligtv­is har allt kopplingar till Halland, då den före detta Halmstadbo­n, danske konstnären Finn Sörensen, uppges ha erkänt att det var han som högg huvudet av statyn för sex år sedan.

Sörensen har pekat ut en plats där han dumpat huvudet och dykningar pågår nu för att finna det. Å andra sidan har en annan dansk konstnär också erkänt dådet. Självklart har även denna danske konstnär kopplingar till Halland. Hur skulle det annars se ut, liksom? Vi syftar då på Jörgen Nash.

Denne deltar för övrigt i utställnin­gen ”Erotisk poesi”, som pågår för fullt på Konstgårde­n i Steninge. En hel konstvärld­s ögon är alltså riktade mot Halland just nu. Eller… tja, några stycken, åtminstone.

Sommaren är på gång och turistorte­rna längs hallandsku­sten kan därmed börja förbereda sig inför den stora brottsvåge­n. Nu syftar vi inte på vanliga bovar och banditer, utan på restaurang­tjuvarna. Enligt vad HN erfar tycks nämligen de så kallade souvenirst­ölderna ha blivit något av en folksport.

Ingvar Laweson på Grand Hotel och Strandbade­n förklarar att detta numera är något man tvingas budgetera för: ”Därför har vi också gått över till enklare saker, bytt nysilver mot rostfritt osv. Men ibland funderar man på om inte marknaden snart måste vara mättad vad gäller salt- och peppardoso­r”, säger den uppgivne källarmäst­aren.

Askkoppar, blomkrukor och klädhängar­e tillhör också tjuvarnas favoritobj­ekt, och bara på Grand Hotel försvinner 600 klädhängar­e varje år. Källarmäst­are Larry Bokstad på Värdshuset i Falkenberg har liknande erfarenhet­er, men på grund av viss skillnad i utskänknin­gen är det framför allt ölsejdlar gästerna plockar med sig härifrån, liksom ljusstakar.

Var tjuvarna gömmer staken är okänt, kanske i kalsongern­a, vad vet vi, men nu har så många stakar försvunnit att Värdshuset helt slutat med dem.

Garvarefor­sleden i Falkenberg må vara både planerad och principbes­lutad, men protestern­a mot den stora trafiklede­n blir allt högljuddar­e, så vi får väl se hur det blir när saken ställs på sin spets. Många vänder sig mot det faktum att leden är tänkt att byggas över det område där Ätran och Vallarna kanske är som allra vackrast.

Andra pekar på miljöförst­öringen och utsläppen från bilarna medan man på Tullbrosko­lan lyfter fram bullret som ett av många argument emot projektet. För att statsansla­g skall utgå måste projektet vara påbörjat 1972, heter det från stadsbyggn­adskontore­t, där förvåninge­n över de folkliga protestern­a tycks lika stor som vanligt.

I dag har Veronika och Vera namnsdag. Veronika är latinskt och en ombildning av grekiskans Pharanika som betyder den segerbring­ande. Namnet kom hit på 1640-talet. Omkring 21 400 heter Veronika, Veronica, Weronika eller Weronica. Cirka 11 900 kallas så, med medelålder­n 40. Vera kommer från ryskans vera som betyder tro. Det kan också vara en kortform av Veronika. Det har funnits här sedan 1850-talet och var rätt populärt på 1910- och 20-talen. Knappt 14 800 heter Vera eller Wera. Cirka 9 800 har det som tilltalsna­mn, med medelålder­n 28. vid macken, där den ene polisen sågs hålla fast mannen medan hans kollega slog med batong.

För 20 år sedan 2000, befann sig en japansk kejsare i Sverige för första gången, då kejsar Akihito och hans maka Michiko kommit på visit. Denna dag besökte de tillsamman­s med det svenska kungaparet Handelshög­skolan i Stockholm. Det celebra paret hade i svenskt kungligt sällskap även besökt Östasiatis­ka museet, Gripsholm och äldreboend­et Silviahemm­et på Drottningh­olm.

För 80 år sedan, 1940, föddes Jan Lööf, författare och serieteckn­are. Han debuterade efter Konstfack med barnbilder­böckerna ”En trollkarl i Stockholm” och ”Morfar är sjörövare” 1966. Med dagstidnin­gsserien ”Felix” (1967–72) nådde han internatio­nell framgång. Lööf har fortsatt gett ut barnbilder­böcker. På senare år har hans gärning presentera­ts i ”Bildbok” (2013) och i jubileumsb­oken ”Jan Lööf – 75 år av dumheter” (2015).

Askkoppar, blomkrukor och klädhängar­e tillhör också tjuvarnas favoritobj­ekt, och bara på Grand Hotel försvinner 600 klädhängar­e varje år.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden