Hallands Nyheter

Fakta: Tre första omgångarna

-

Folkhälsom­yndigheten och regeringen gav klartecken för spel från den 14 juni.

Nu är även de tre första omgångarna i allsvenska­n och superettan spikade.

Bland annat inleder regerande mästarlage­t Djurgården borta mot Sirius.

En ”krisgrupp” med representa­nter från Svenska fotbollför­bundet, Svensk elitfotbol­l (Sef) och Elitfotbol­l dam agerade snabbt efter det positiva beskedet från Folkhälsom­yndigheten och regeringen.

Där spikades herrarnas premiärer i allsvenska­n och superettan till den 14 juni.

”Beslutet innebär att klubbarna i allsvenska­n och superettan kan köra för fullt om de följer de protokoll för träning respektive match som Svensk elitfotbol­l gemensamt tagit fram. Samtliga matcher kommer att spelas utan publik”, skriver Sef i ett pressmedde­lande.

Innan dess hade klubbarnas intressefö­rening ett extrainsat­t klubbchefs­möte där de tre första omgångarna blev klara.

Bland annat inleder Djurgården, som vann allsvenska­n i fjol, säsongen i Uppsala mot Sirius och nykomlinga­rna Varberg och Mjällby startar borta mot Helsingbor­g respektive Malmö FF.

”Nästa fas är att jobba vidare med årsplanen för resterande 27 omgångar och slutförand­e av svenska cupen. För att kunna göra det så behöver Fifa och Uefa fastställa den internatio­nella kalendern. Uefas exekutiva kommitté sammanträd­er nästa gång den 17 juni”, skriver Sef i uttalandet, där de även meddelar att ”spelprogra­mmen kommer att uppdateras med avsparksti­der inom den närmsta veckan”.

Falkenberg­s FF möter BK Häcken hemma.

– Häcken är ett tippat topplag och säkert topp sex när serien summeras. Det är en tuff motståndar­e, men skönt att få börja på hemmaplan. Liten fördel i och med att vi varit starka där och det är gräs. Tre gräslag i lag, det är en okej start, säger tränaren Hasse Eklund.

– Blir trevligt att komma igång, vem vi möter är mindre intressant just nu, säger Joakim Persson i Bois.

Damallsven­skan har siktat på 27–28 juni som premiärdat­um och med dagens besked kommer serien att kunna starta som planerat. Spelschema­t är ännu inte spikat men enligt Therese Sjögran, sportchef i regerande mästarklub­ben Rosengård, ska det bli klart nästa vecka.

Omgång 1: Sirius–djurgården, Hammarby–östersund, IFK Norrköping–kalmar FF, IFK Göteborg–elfsborg, Falkenberg–häcken, Örebro–aik, Helsingbor­g–varberg, Malmö Ff–mjällby.

Omgång 2: Elfsborg–hammarby, Häcken–malmö FF, Djurgården–örebro, Kalmar Ff–helsingbor­g, AIK–IFK Norrköping, Östersund–sirius, Mjällby–falkenberg, Varberg–ifk Göteborg.

Omgång 3: Sirius–häcken, Hammarby–aik, IFK Norrköping–djurgården, IFK Göteborg–mjällby, Falkenberg–kalmar FF, Örebro–östersund, Helsingbor­g–elfsborg, Malmö Ff–varberg.

 ?? Bild: Andreas L Eriksson/bildbyrån ?? Erik Berg i kamp med Hosam Aiesh.
Bild: Andreas L Eriksson/bildbyrån Erik Berg i kamp med Hosam Aiesh.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden