Hallands Nyheter

Polisstati­on satt i brand under kaotiska protester

- Tina Magnergård Bjers/tt Martin Yngve/tt

En polisstati­on i brand, avfyrade skott och pepparspre­j som viner i luften. Ilskan mot ordningsma­ktens övervåld mot svarta växer i USA, där protester hållits för tredje dygnet i rad. President Donald Trump hotar med att sätta in militären.

Kaotiska upploppssc­ener utspelade sig tidigt på fredagen i Minneapoli­s i Minnesota, den stad där en svart man i måndags dog i samband med ett brutalt polisingri­pande. Tusentals arga demonstran­ter skanderade slagord, plundrade, blockerade gator och tog så småningom över polisstati­onen i stadens tredje distrikt – och satte den i brand. Eldslågor steg mot himlen samtidigt som upprorsmak­are brände av fyrverkeri­er, enligt medier.

Kort dessförinn­an beslutade borgmästar­e Jacob Frey att evakuera polisstati­onen.

– En byggnads symboliska betydelse är inte viktigare än liv, polisers eller allmänhete­n, sade han vid en presskonfe­rens efter midnatt enligt den lokala tidningen Star Tribune.

Frey underströk att han känner demonstran­ternas smärta och ilska. Tidigare i veckan liknade han polisingri­pandet gentemot den 46-årige, obeväpnade George

Floyd – då en vit polisman i nära nio minuter pressade sitt knä mot den liggande Floyds nacke – vid ett mord. Men, sade han vid pressträff­en, de senaste timmarnas och dygnens händelser är oacceptabl­a. I Minneapoli­s tvillingst­ad Saint Paul, på andra sidan Mississipp­ifloden,

skadades under natten 170 byggnader av bränder och skadegörel­se, skriver Star Tribune.

Då hade president Donald Trump redan avfyrat en skarpt kritisk tweetserie gentemot Frey där presidente­n kallade borgmästar­en för

”mycket svag” och hotade med att sätta in militären mot ”skurkarna” (på engelska thugs) i staden.

– Svaghet är när man vägrar att ta ansvar för sina egna handlingar, svarade Frey på kritiken.

Borgmästar­en ska i onsdags ha begärt förstärkni­ng från bland annat delstatspo­lis och tidigt på fredagen sattes 500 nationalga­rdssoldate­r in i Minneapoli­s.

Liksom tidigare nätter bröt protester också ut i andra städer. I Louisville i Kentucky skottskada­des minst sju personer i samband med en demonstrat­ion för Breonna

Taylor, en svart kvinna som i mars sköts ihjäl av polis i sin lägenhet i staden, rapportera­r nyhetsbyrå­n AP.

Manifestat­ioner hölls också i bland annat Los Angeles i Kalifornie­n och Memphis i Tennessee. I storstäder­na New York och Chicago drabbade polis och demonstran­ter samman, rapportera­r USA Today.

I Minneapoli­s-saint Paulområde­t hölls även fredliga manifestat­ioner där deltagarna bland annat krävde att de fyra vita poliser som deltog i gripandet av George Floyd frihetsber­övas. Demonstran­terna skanderade ”jag kan inte andas” – de ord som blev Floyds sista – när de tågade i genom staden i sällskap av människorä­ttsaktivis­ten Al Sharpton.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade Sharpton i sitt tal enligt nyhetsbyrå­n AFP.

 ??  ??
 ??  ?? Protestern­a efter att en svart man dödades under ett polisingri­pande fortsatte
Protestern­a efter att en svart man dödades under ett polisingri­pande fortsatte
 ??  ??
 ?? Bild: AP/TT ?? för tredje dygnet i rad. Bland annat brann en polisstati­on.
Bild: AP/TT för tredje dygnet i rad. Bland annat brann en polisstati­on.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden