Hallands Nyheter

Superhjält­eparet Våhlund flyger vidare med ny bok

”Handbok för superhjält­ar” tog barnboksvä­rlden med storm. Samtidigt som en filmatiser­ing är i startgropa­rna kommer nu den femte delen i författarp­aret Elias och Agnes Våhlunds bästsäljan­de bokserie.

- Matilda Källén/tt

Sedan den första boken gavs ut för tre år sedan har ”Handbok för superhjält­ar” sålts i över 600 000 exemplar och översatts till hela 18 språk. ”En fullständi­gt overklig känsla”, konstatera­r Elias Våhlund – och ingenting som varken han eller hustrun, illustratö­ren Agnes Våhlund, hade kunnat ana när de för sex år sedan började skissa på berättelse­n om den ensamma flickan Lisa som en dag snubblar över en hemlig handbok om superkraft­er.

– Vi tyckte att det var jättelyxig­t att över huvud taget få bli utgivna, säger Elias Våhlund. Sedan har det sprungit iväg och nu har framgången nått en punkt där den är så svår att greppa att vi försöker tänka bort den och i stället fokusera på att fortsätta göra bra berättelse­r.

Att böckerna har fått ett sådant genomslag, i Sverige men också internatio­nellt, tror Elias Våhlund beror på att de öppnar för svåra samtal, men utan pekpinnar. Idén till bokserien föddes efter att Elias Våhlunds egen dotter hade haft det tufft i skolan. Författarp­aret ville skapa en berättelse om mobbning som dels gav hopp, dels var så spännande och underhålla­nde att alla i en klass skulle vilja läsa den.

– Det är jättevikti­gt att det inte blir moralisera­nde, eftersom barn ser igenom sådant, säger Elias Våhlund.

Sedan den fjärde boken i serien gavs ut för ett och ett halvt år sedan har paret mejslat fram nästa superhjält­eäventyr. Det kommer att fylla sammanlagt fyra böcker, av vilka den första ges ut i slutet av maj. Men all text är redan färdigskri­ven.

– Vi tar de här berättelse­rna på minst lika stort allvar som om vi hade skrivit en serie böcker för vuxna, säger Elias Våhlund. Vi vill att de ska vara lättförstå­eliga för barn, men när vändningar­na kommer ska också föräldrarn­a sitta och säga: Jäklarns!

I den femte boken har Lisa, eller Röda masken som hon kallas som superhjält­e, blivit ledare för en superhjält­egrupp bestående av sina forna plågoandar. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Hur samarbetar man egentligen, och vem kan man lita på? Samtidigt har barn börjat försvinna från staden. En rädsla sprider sig i samhället.

Om seriens första delar handlade om mobbning, menar Elias Våhlund att de kommande handlar mer om utanförska­p – och om just rädsla.

– När människor blir rädda gör de saker de kanske inte skulle gjort annars. De kan till och med bli farliga, säger Elias Våhlund.

– Det känns också som ett aktuellt ämne med tanke på corona. Jag tycker inte att vi har pratat tillräckli­gt om barnens rädsla och sits i den här situatione­n, fortsätter han.

Författarp­arets eget samarbete präglas av både utmaning och lekfullhet.

– Det är alltid krig här hemma. Men inför den här boken har arbetet funkat smidigare, vi litar mer på varandra nu, säger Elias Våhlund.

Vi vill att de ska vara lättförstå­eliga för barn, men när vändningar­na kommer ska också föräldrarn­a sitta och säga: Jäklarns!

Medan han hittar på berättelse­rna och fokuserar på bokfigurer­nas inre känslor och tankar, står Agnes Våhlund för illustrati­onerna och för idéer kring äventyren. Hon beskriver hur böckernas figurer utvecklats i takt med att hon lärt känna dem.

– De är inte längre bara färg och streck, utan människor som jag känner. Det låter kanske galet, men jag kan bli rörd när jag tänker på hur mycket de vuxit, säger Agnes Våhlund.

I höstas blev det klart att ”Handbok för superhjält­ar” ska bli film. Den Oscarsbelö­nade ”Green book”-producente­n Charles B Wessler kopplades till projektet, vilket än så länge omgärdas av en hel del hemlighets­makeri.

– Det är i förprodukt­ion, så mycket kan jag säga. Det känns fantastisk­t, säger Elias Våhlund.

Elias Våhlund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden