Hallands Nyheter

Den godaste räksallade­n till sommarens utflykter

Konsumentp­anelen har testat färdig räksallad i ett brett prisspann. Och det visade sig att man smakmässig­t får vad man betalar för, enligt provsmakar­nas betyg. Men en sort för bara halva priset jämfört med vinnarna, stod sig bra i konkurrens­en.

- Lena Strömberg lena.stromberg@gp.se

I en baguette på picknick, i krysset på en bakad potatis eller varför inte en lokal variant. Den klassikern är en räksallad som toppar moset ovanpå korven i brödet på en halv special. Oavsett tid på dygnet.

Annika Modig drömde sig genast tillbaka till tidigare uteliv:

– Det var ju ett måste när man gick hem halv fyra på morgonen. Eller, det var ju själva anledninge­n till att man gick ut. Lite så var det!

Käthe Leng kunde bara instämma i minnenas kavalkad. Fast hon gillar fortfarand­e räksallad och smaktestad­e våra nio sorter med glatt humör. konsumentp­anele n

Annika Modig hade dessutom ett annat tydligt smakminne, av en bakpotatis som toppats med räksallad någon gång för rätt länge sedan i en korvkiosk vid färjeläget i Lysekil.

– Med färska räkor. Jag nästan grät av glädje när jag åt den, berättade hon.

Riktigt så lyrisk var konsumentp­anelen inte denna testkväll även om det utkristall­iserade sig två självklara vinnare.

På delad förstaplat­s hamnade de dyraste sorterna med ”färska” eller ”färskskala­de” räkor. Prinsen Räksallad med färska räkor för knappt 200 kronor kilot samt Kosterfisk­arn’s Räksallad Lyx för drygt 200 kronor per kilo fick näst högsta betyg. Fyra fyrar vardera.

Båda med godkända räkor enligt panelens omdöme, både till antal och smak, och dessutom dillsmak. Ett måste, enligt provsmakar­na.

– Dillen skapar liv och elegans, sa Eric Lindblad.

– Men det måste vara färsk dill. Torkad dill borde man bara ha till chips, sa Charlotta Martinsson.

Lassemajas Räksallad fick sin andra fyr enbart tack vare dillsmaken och klarade därför betyget godkänt med två fyrar.

Annars var det genomgåend­e omdömet att det var för mycket av andra ingrediens­er. Alla övriga sorter utöver de två vinnarna innehåller surimi eller vitbetor. Något som panelen klassade som ”utfyllnad”.

– En katastrof, sammanfatt­ade Annika Modig.

En annan återkomman­de kritisk synpunkt var för mycket smak av majonnäs.

– Det blir en alldeles för stark smak i halsen, sa Annika Modig.

En av övriga sju provsmakad­e sorter klarade bättre betyg än godkänd. Det var Ica Smakrik & fräsch, som innehåller surimi, och den landade på tre fyrar.

Sist i testet med en överkorsad fyr placerade sig Vitakrone Räksallad.

Torkad dill borde man bara ha till chips Charlotta Martinsson

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden