Hallands Nyheter

Stor studie visar på minskad brottsligh­et i Sverige över tid

- Erika Nekham/tt

De flesta i västvärlde­n är övertygade om att brotten bara ökar och ökar – en bild som förmodlige­n stärks när vi periodvis dagligen hör om mord och rån.

Men generellt har brottsligh­eten tvärtom minskat enligt en ovanligt omfattande studie, som också visar socioekono­miska faktorers stora betydelse.

”Den ojämlika brottsligh­eten” heter rapporten som tittat närmare på flera redan välkända fakta. Att män begår betydligt fler brott än kvinnor. Att unga personer är mycket mer brottsakti­va än äldre. Att människor med utländsk bakgrund löper en överrisk att hamna i kriminalit­et.

– Det är kända fakta. Det vi gör nu är att titta på hur det här har utvecklats över tid, och det är delvis nytt, säger Olof Bäckman, professor i kriminolog­i vid Stockholms universite­t.

Han är en av författarn­a bakom studien där lagförings­utveckling­en i Sverige från mitten av 1970-talet och fram till år 2017 har undersökts. Materialet är enormt – data från olika register gällande 15 miljoner individer har kopplats i hop med uppgifter från lagförings­registret.

Precis som många tidigare studier visat, både i Sverige och i andra länder, visar också denna studie att brottsligh­eten generellt sett har minskat de senaste decenniern­a. Detta är särskilt påtagligt när det gäller gruppen unga män. Det är också brottstype­n stöld som minskat allra tydligast.

– Över huvud taget, i hela Europa, så drivs ju den här nedgången av en minskning av grövre stöldbrott­slighet, och där utgör bilstölder en stor del. Bilar har blivit säkrare och svårare att stjäla, därför har bilstölder­na i princip försvunnit, säger Olof Bäckman.

– Men det är inte bara det, utan det handlar också förändrade beteenden. Internet och datorspel brukar framhållas ibland, men jag är osäker på att jag skulle skriva under på det. Nedgången började ju tidigare än det kom, fortsätter han.

En omdebatter­ad fråga är den om kopplingen mellan härkomst och kriminalit­et, att personer med invandring­sbakgrund har en överrisk för att begå brott. Studien visar att andelen män som lagförs har minskat, oavsett härkomst. Men den visar också på ett trendbrott, som var väntat i Sverige då det redan synts i andra nordiska länder.

Tidigare var lagförings­nivåerna högre hos dem som invandrat, jämfört med barnen till dem som invandrat. Nu, på 2010-talet, är överrisken högre hos dem med utlandsföd­da föräldrar, än hos dem som själva invandrat. Men det beror enligt Olof Bäckman inte på en generell ökning av brott i gruppen Sverigeföd­da med utlandsföd­da föräldrar.

– Det beror på att nedgången saktar av, medan det fortsätter att sjunka för de andra grupperna. En viktig förklaring till att det stannar av är att de med utlandsföd­da föräldrar har en sådan kraftig ökning av lagföringa­r i narkotikab­rott. Alla har en sådan ökning, men i den gruppen är den extra stor, säger han.

Av de brottstype­r forskarna studerat sticker alltså narkotikab­rotten ut genom att de ökar kraftigt från 1990-talet och framåt, delvis en följd av den strängare lagstiftni­ng som införts. Dessutom spelar det stor roll hur polisen agerar – satsar polisen på att leta efter narkotika hittas också mer narkotika.

– Stöldbrott­en, våldsbrott­en och narkotikab­rotten har olika sätt att komma in i rättsväsen­det, där just narkotikab­rotten är väldigt styrda av polisens prioriteri­ngar, säger Felipe Estrada, professor i kriminolog­i och en av författarn­a bakom studien.

Forskarna tittade också på betydelsen av uppväxtför­hållandena, utifrån vilken inkomst föräldrarn­a haft. När de tog hänsyn till den faktorn försvann stora delar av skillnaden i brottsligh­et mellan män från olika härkomstgr­upper.

– Det talar för att den socioekono­miska situatione­n har väldigt stor betydelse i att förklara skillnader mellan invandrare och svenskar. Det ser vi både när vi tittar på lagföringa­r över huvud taget, och på de högaktiva, som har många lagföringa­r, säger Olof Bäckman.

Flera studier de senaste decenniern­a har visat på överrisker för dem med utländsk härkomst. Men det som saknats är kanske en djupare analys kring varför den finns?

– Där når inte vi tyvärr så mycket längre än tidigare forskning, utan vi kan bidra med den här förändring­en över tid och se att överrisken på senare år om något minskar, snarare än ökar. Vi tar tag i frågan om den socioekono­miska bakgrunden, och visar att den har jättestor betydelse. Men hur mycket som beror på boendesegr­egationen och hur polisen väljer att jobba, det har vi inte svarat på, säger Felipe Estrada.

En del skulle säkert hävda att den generella minskninge­n bara handlar om att polisen blivit sämre på att utreda brott?

– Ja, det hör man ofta. Men i sådana fall har polisen i hela västvärlde­n blivit sämre samtidigt, och det känns inte så väldigt troligt. Det spelar antagligen en viss roll, att

Materialet är enormt – data från olika register gällande 15 miljoner individer har kopplats i hop med uppgifter från lagförings­registret

polisen blivit sämre. Men det kan inte förklara de här generella trenderna, säger Olof Bäckman.

Han har förståelse för att bilden av en nedåtgåend­e brottsligh­et kan vara svår att få ihop med den digra rapporteri­ngen om skjutninga­r och sprängning­ar i Sverige.

– Det är såklart väldigt allvarliga brott som skapar väldigt stor oro i samhället. Men när man tittar på den generella brottsutve­cklingen, och även just våldsbrott­sligheten, så är de här brotten väldigt få. Det dödliga våldet har ökat de senaste åren, men ligger ändå på en ganska låg nivå.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Polisens tekniker har ställt ut markörer efter en skottlossn­ing. Ökningen av antalet skjutninga­r och dödligt våld har fått stor uppmärksam­het, både i Sverige och internatio­nellt.
Bild: Johan Nilsson Polisens tekniker har ställt ut markörer efter en skottlossn­ing. Ökningen av antalet skjutninga­r och dödligt våld har fått stor uppmärksam­het, både i Sverige och internatio­nellt.
 ?? Bild: Pawel Flato ?? Bilar har blivit betydligt säkrare med åren, vilket gjort att antalet bilstölder gått ned rejält.
Bild: Pawel Flato Bilar har blivit betydligt säkrare med åren, vilket gjort att antalet bilstölder gått ned rejält.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden