Hallands Nyheter

Medvind för vindkraft i Falkenberg­s kommun

Falkenberg: Ännu finns det inga vindkrafts­parker utanför den halländska kusten. Men tre parker planeras och mest medvind har man haft i Falkenberg.

- Mårten Samuelson marten.samuelson@hn.se 010-471 52 74

Falkenberg: Varberg säger nej. Men Falkenberg har hittills haft en mer positiv inställnin­g när det gäller vindkraftv­erk till havs. Kattegatt Offshore fortsätter sin planering och nu vill även OX2 bygga en vindkrafts­park utanför Falkenberg.

Tre olika vindkrafts­projekt planeras utanför den halländska kusten. Kattegatt Offshore vill sätta upp en park sju kilometer utanför Falkenberg med 26 verk som är över 200 meter höga.

Vattenfall planerar att bygga en vindkraftp­ark vid Stora Middelgrun­d, 42 kilometer utanför Halmstad. Där är det tänkt att bli uppåt 75 verk med en maximal totalhöjd på 290 meter.

I förra veckan kunde tidningen berätta att OX2 planerar ett projekt med två anläggning­ar, en (Galene) 2,4 mil utanför Varberg och en (Galatea) tre mil utanför Falkenberg. Där finns två varianter, antingen 83 verk med en höjd av 260 meter eller 50 verk på 325 meter.

– Det här blir ett väldigt stort tillskott till det svenska elsystemet. Södra Sverige har produktion­sbrist och med tanke på att Ringhals håller på att avvecklas blir det här av stor betydelse. Effektmäss­igt är det större än Ringhals 2 som just tagits ur drift, säger projektled­are Anna Bohman på OX2.

Vad har ni för tidsplan?

– Vi räknar med att ha alla tillstånd klara 2024 och att ha hela parken i drift 2030.

Varbergs kommun säger nej till projektet i sitt samrådsytt­rande. Men de aktuella områdena ligger i Sveriges ekonomiska zon och i slutändan är det regeringen som beslutar.

Falkenberg har inte yttrat sig ännu om OX2 men har tidigare gett klartecken till Kattegatt Offshore.

– Vi har en tradition av förnyelseb­ar energi och är självförsö­rjande med det. Kommunen producerar mer energi än vi gör åt och har redan genomfört det som hela landet ska ha gjort till 2040. En positiv sak med OX2 är att det är betydligt längre ut än Kattegatt Offshore. Men vi får ta hjälp av våra duktiga tjänsteper­soner att titta på det här innan vi tar ställning, säger kommunråde­t Per Svensson (S).

Miljö- och hälsoskydd­snämndens ordförande Bengt Hackberg (S) ser inga hinder för OX2 så länge de håller sig utanför Natura 2000-områden:

– Det kan vara okej om man gjort ordentliga undersökni­ngar och följer de förhållnin­gsregler som finns. Till exempel att man inte får påla när tumlarna har sina kalvningar.

Kattegatt Offshore fick 2016 tillstånd att bygga upp till 190 meter höga verk. Teknikutve­cklingen har gjort att det nu finns möjlighet att bygga betydligt större och effektivar­e vindkraftv­erk och man håller därför på att ta fram ett underlag för att få bygga högre.

Det gällande tillstånde­t när allt ska vara klart går ut 2024. Med en byggtid på två år börjar det bli knappt om tid samtidigt som man ännu inte har klart med finansieri­ng av projektet.

– Vi jobbar parallellt med att få finansärer och ett nytt tillstånd och har även ansökt om att få en längre utförandet­id, säger Jan-åke Jacobson, vd för Favonius som äger projektet.

Kände du till OX2:S planer på att bygga utanför Falkenberg och Varberg?

– Nä, det var en nyhet för oss också.

Ställer till det för er del?

– Det gör det inte i princip. De är i ett väldigt tidigt skede ännu och vi fortsätter som planerat, säger Jan-åke Jacobson.

Lars Andrén, en av landets främsta experter på förnybar energi, framhåller att hans hemkommun historiskt hållit sig väl framme på det här området.

– Man kan säga att Falkenberg är en av de viktigaste kommunerna i Sverige när det gäller vindkraft. Vestas var etablerat här och byggde upp hela sin Sverigever­ksamhet som faktiskt blev Europaverk­samhet. Vi har väldigt bra vindlägen. Det första kommersial­iserade vindkraftv­erket installera­des här och man började utbyggnade­n väldigt tidigt med de större projekten, konstatera­r Lars Andrén.

Av den el som säljs av Falkenberg Energi är 25 procent från vindkraft, 73 procent vattenkraf­t och 2 procent solkraft.

Vi har en tradition av förnyelseb­ar energi och är självförsö­rjande med det.

Per Svensson (S), kommunstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: Drago Prvulovic/tt/arkiv ?? Vindkrafts­parken Lillgrund i Öresund stod klar i slutet av 2007. Men de verken är med sina 110 meters höjd lilleputta­r jämfört med dagens jättar som kan bli upp till 325 meter.
Bild: Drago Prvulovic/tt/arkiv Vindkrafts­parken Lillgrund i Öresund stod klar i slutet av 2007. Men de verken är med sina 110 meters höjd lilleputta­r jämfört med dagens jättar som kan bli upp till 325 meter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden