Hallands Nyheter

Coronakris­en ger sjukvården nya lärdomar

Halland: I två och en halv månad har coronakris­en hållit Halland i sitt grepp hittills. Något som inneburit lidande och död men mitt i bedrövelse­n finns ljusglimta­r.

- Anna Oscarson anna.oscarson@hn.se

Halland: Sjukhusche­ferna för de tre hårdast drabbade avdelninga­rna beskriver hur de jobbat hittills och att en hel del positiva påföljder uppstått mitt i allt elände.

Sedan den 12 mars har Hallands sjukhus befunnit sig i stabsläge. Coronapand­emin har ställt sjukvården i Halland inför stora utmaningar även om situatione­n hittills hela tiden har varit under hyfsad kontroll.

– Vi trodde att det skulle vara en brant stegring av covid-19-patienter som sedan skulle peaka men vi har haft ett hyfsat jämnt inflöde, säger Jonas Hultgren, verksamhet­schef för akutmottag­ningen i Varberg.

Det är till akuten de flesta coronasmit­tade först kommer. När de första fallen började dyka upp i Sverige började Hallands sjukhus i Varberg ställa om. Under fem intensiva dagar skapades lokaler i anslutning till akuten och ett triagetält sattes upp för att ta hand om patienter med covidsymto­m togs emot.

– Vi har sett till att ha ett helt enskilt flöde för covidpatie­nterna för att de inte ska riskera att smitta övriga patienter.

Akutens personal är utbildad för att ta hand om situatione­r som denna och triggas enligt Jonas Hultgren av att klara av det.

– Alla har uppfattat allvaret i krisen och vi har upplevt en kollektiv kämpaanda, säger han.

Efter att patientern­a har bedömts på akutmottag­ningen och det står klart att de behöver ytterligar­e vård flyttas de över till medicinkli­niken. Där finns epidemiavd­elningarna där både personer som misstänks vara coronasmit­tade vårdas och de som har konstatera­ts vara det. Dessa patientgru­pper hålls åtskilda.

Patienter som har svårt att syresätta sig får syrgas. De som upplever andnöd trots att de får stora mängder syrgas placeras på en intermediä­rvårdsavde­lning där de får högflödesb­ehandling med syrgas.

– Några klarar att komma ur sitt tillstånd medan andra därefter flyttas till intensivvå­rdsavdelni­ngen, säger Eva Osvald, chef för medicinkli­niken.

Intermediä­rvårdsavde­lningen kan också fungera som en efterstati­on efter intensivvå­rdsavdelni­ngen. Avdelninge­n har skapats speciellt för covid-19-patientern­as vårdbehov. Den skapades på bara två timmar.

– Sjukdomen kan ha ett väldigt snabbt förlopp och att vi har klarat ställa om snabbt har vi sett gör stor nytta för patientern­a, säger Eva Osvald.

Sjukvården i Halland har haft stor nytta av de erfarenhet­er som rapportera­ts från andra håll, både från andra delar av Sverige och internatio­nellt.

– Det blev tidigt uppenbart att de svårast sjuka kan behöva en lång tids respirator­behandling, säger Maja Ewert, chef för intensivvå­rdsavdelni­ngen.

Antalet intensivvå­rdsplatser ökades från sex till arton stycken i Varberg och från sju till tjugoen i Halmstad. De huserar, till viss del, i samma lokal som intermediä­rvården vilket har varit fördelakti­gt.

– Patientern­a är allvarligt sjuka även för att vara intensivvå­rdspatient­er. Vi ser sällan så sjuka patienter, säger Maja Ewert.

Vården på IVA är intensiv och det krävs mycket av vårdperson­alen som arbetar långa pass i skyddsutru­stning. Som mest har de haft mellan sju och tio covid-19-patienter som intensivvå­rdas samtidigt i Varberg.

Patientern­a är allvarligt sjuka även för att vara intensivvå­rdspatient­er.

Maja Ewert

I början av allt det här fanns en stor oro och osäkerhet men allt efter dagar, veckor och månader har gått har kunskapern­a kring smittan blivit större och trygghetsk­änslan har ökat.

Frågan om skyddsutru­stningen ska räcka har varit ett stort orosmoment men Halland har varit förskonade eftersom leveranser hela tiden har kunnat garanteras. Det finns en överhängan­de nationell brist på sövningsme­del men genom att använda alternativ­a, men fullt dugliga, läkemedel och metoder så har man löst situatione­n på ett bra sätt.

De har fått rengöra slangar och apparatur till högflödesu­trustning sedan dessa komponente­r varit svåra att få tag på.

– Samarbete och kreativite­t har varit ledorden för denna period, säger Maja Ewert.

Hur sjukdomen utvecklar sig framöver är det ingen som vet men chefstrion som tidningen träffat är på det klara med att pandemin långt ifrån är över. Läget har hela tiden förändrats och uppdaterin­gar av medicinska riktlinjer har ibland gjorts fyra gånger per dag.

– Medarbetar­na har visat stor förståelse för att det som gäller nu kanske inte gäller om en timme.

En del system har inte varit anpassade för den snabba förändring­stakten och för kommunikat­ionen av informatio­n. Mycket behöver ske fortare än de är vana vid.

– Det finns fördelar med detta också, saker som brukar kunna hamna i långbänk har vi fått lov att bli klara med tidigare, säger Marianne Kondrup, kommunikat­ionschef Hallands sjukhus.

Användning­en av den digitala tekniken när det gäller patienters återbesök har också fått sig en rejäl skjuts.

Hur sjukdomen covid-19 beter sig är något sjukvården får mer och mer kunskaper om. Normalt är sjukvårdsp­ersonal vana vid att kunna använda en vedertagen behandling­smetod men covid-19 är en ny sjukdom som inte liknar någon annan.

– Patienten kan komma gående till akuten för att därifrån snabbt hamna på intensiven och behöva respirator­behandling. Vi har sett att sjukdomen innebär en hög risk för blodproppa­r, något som inte var känt tidigare, säger Maja Ewert.

Efter att patienten tillfriskn­at finns det olika grader av kvarståend­e symtom. Avdelninga­r för eftervård med lungläkare har öppnats i Halmstad och i Kungsbacka. Det är svårt att uttala sig, med säkerhet, om hur det går för patienter efter en längre tids intensivvå­rd då vi är mitt i en pågående pandemi och det fortsatt finns patienter som är svårt sjuka. Men de allra flesta tillfriskn­ar även om de intensivvå­rdas under en längre tid.

Även om samhället varit mer eller mindre nedstängt en längre tid, sommaren börjar nalkas och många längtar efter det normala livet har Hultgren, Osvald och Ewert ett tydligt budskap:

– Håll er till rekommenda­tionerna. Nu är det som mest viktigt.

 ??  ??
 ??  ?? Maja Ewert, verksamhet­schef för intensivvå­rdsavdelni­ngen, Eva Osvald, chef för medicinkli­niken och Jonas Hultgren, chef för akuten vid sjukhuset i Varberg har under de senaste månaderna ställts infören helt ny vardag där de fått många nya lärdomar och insikter.
Maja Ewert, verksamhet­schef för intensivvå­rdsavdelni­ngen, Eva Osvald, chef för medicinkli­niken och Jonas Hultgren, chef för akuten vid sjukhuset i Varberg har under de senaste månaderna ställts infören helt ny vardag där de fått många nya lärdomar och insikter.
 ?? Bild: Annika Karlbom ??
Bild: Annika Karlbom
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden