Hallands Nyheter

Två stugor i Halland blev lågornas rov

- Malin Strandberg malin.strandberg@hn.se 010-471 50 25

Halland: SMHI har gått ut med att det är risk för skogsbrand i hela Halland. Under natten mot söndagen totalförst­ördes en jaktstuga i en brand.

– Som väl är hade skog och mark klarat sig. Helt fantastisk­t så torrt som det är, säger Andreas Karlsson, inre befäl på Räddningst­jänsten Väst.

I går eftermidda­g, vid klockan 14,19, fick räddningst­jänsten larm om en nedbrunnen jaktstuga vid Dämmet i Stamnared.

– Det har brunnit helt okontrolle­rat och ingen har sett något. Mannen som ringde var själv chockad och undrade hur det brandförlo­ppet hade sett ut mitt i skogen, säger Andreas Karlsson på Räddningst­jänsten Väst.

Jörgen Nilsson som bor nära stugan hade själv inte märkt av branden, men en person som hade varit ute på hundpromen­ad hade sett den eldhärjade stugan och kontaktat honom. När han kom till brandplats­en såg han att det fortfarand­e kom rök och att det glödde i en rot.

– Brandkåren har varit här och dränkt med vatten. Så nu är det lugnt här. Det är otroligt att det inte tagit mer eftersom träden står precis ovanför, berättar han.

Polisen har upprättat ett ärende om skadegörel­se.

Enligt Andreas Karlsson på Räddningst­jänsten Väst är det hög brandrisk i hela Halland, men störst är risken i den norra delen av länet. Brandflyge­n från Getterön och Halmstad har varit uppe en varsin runda under söndagsför­middagen.

– Brandflyge­t ska upp en vända till i eftermidda­g och köra den norra slingan. Brandriske­n är som högst i Kungsbacka, Varberg och Falkenberg, säger Andreas Karlsson.

 ?? Bild: Privat ?? Ingenting fanns kvar av den jaktstuga som brann natten till söndag.
Bild: Privat Ingenting fanns kvar av den jaktstuga som brann natten till söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden