Hallands Nyheter

Uteställen får beröm – trots klagomålen Varberg:

Miljö och hälsa anser att restaurang­erna tar sitt ansvar för att förhindra coronasmit­tspridning, trots klagomål om trängsel på flera uteställen. Samtidigt finns det en oro för en turiststor­m under sommaren.

-

Varbergsbo­n Erik Olsson tillhör en av riskgruppe­rna. Han är noga med att hålla avstånd och handlar bara när väldigt få är inne i affären – detta för att minimera risken att insjukna i covid-19. Ibland kör han en sväng till Apelviken och under den senaste långhelgen möttes han av mängder med cyklar, bilar och uteserveri­ngar fulla med folk.

– Jag drar mig för att sätta mig på en restaurang. Vi är flera som har reagerat på trängseln och jag blev upprörd och förvånad när jag såg hur det såg ut. Tänker de inte på att de rör sig i samhället sedan och kan smitta någon i en riskgrupp.

Erik är inte ensam om att tycka att det ser trångt ut på uteserveri­ngarna. Kommunen har fått in drygt 20 klagomål som rör trängsel på restaurang­er och butiker sedan den 9 mars.

&Olles i Apelviken är en av verksamhet­erna som har fått klagomål.

Men miljö- och hälsoskydd­sförvaltni­ngen tycker att ägarna har ett bra system för att få sällskap att hålla rekommende­rat avstånd.

– Vi har ställt om mycket från hur det brukar vara. Vi har en entrévärd som placerar ut gästerna och plexiglas mellan borden för annars hade gästerna suttit rygg mot rygg och det får de inte, berättar ägaren Olle Borgman.

Vad tror du om sommaren?

– Om inte smittsprid­ningen ökar tror jag att Varberg kommer att klara sig bra jämfört med storstäder­na. Vår upplevelse från helgen är att folk är sugna på att umgås och att gå ut och äta.

Roxy Handing och André Pfeiffer, som äger Brittas Strandvera­nda, tror också att sommaren kommer innebära mycket folk.

– Vi märker att folk vill ha semesterkä­nsla och sol. Men vi är beredda att säga nej till folk och det har vi

 ?? Bild: Malin Strandberg ?? Bland annat får &Olles beröm för en smart lösning som förhindrar sällskap att komma i kontakt med varandra – plexiglass­kivor mellan borden.
Bild: Malin Strandberg Bland annat får &Olles beröm för en smart lösning som förhindrar sällskap att komma i kontakt med varandra – plexiglass­kivor mellan borden.
 ?? Bild: Malin Strandberg ?? På &Olles i Apelviken följer ägarna Tegnells rekommenda­tioner och får ett bra betyg från tillsynsmy­ndigheten.
Bild: Malin Strandberg På &Olles i Apelviken följer ägarna Tegnells rekommenda­tioner och får ett bra betyg från tillsynsmy­ndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden