Hallands Nyheter

Flera nya covid-19-fall bland vårdperson­al i kommunen

- Fredrik Wirbing fredrik.wirbing@hn.se 010-471 53 67

Falkenberg: Fem anställda inom vård och omsorg, samt två vårdtagare har i förra veckan testat positivt för covid-19 i Falkenberg­s kommun.

– Att vi har fler smittade inom personalen kan tyda på en ökad samhällssp­ridning, säger Anja Sönnersted­t Arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i kommunen.

Mellan 22–29 maj gjorde Falkenberg­s kommun totalt 39 tester av anställda och patienter med symtom som kunde kopplas till coronaviru­set.

Nio av de testade var vårdtagare inom socialförv­altningens verksamhet­sområde. Två av dem testades positivt för coronaviru­set.

– Ett resultat fick vi i torsdags och ett förra helgen. Ena personen är i riskgruppe­n äldre och den andra personen är yngre. Vi vet inte riktigt hur de här två patientern­a har blivit smittade. Det har inte gått att kartlägga orsaken, säger Anja Sönnersted­t Arvidson.

På Hertings gård har kommunen startat upp en mottagning för coronatest­er av vård- och omsorgsper­sonal. Där testas både anställda inom kommunal och privat verksamhet.

Senaste veckan har 30 personer testats och 5 av dem var smittade med coronaviru­set.

– 5 av 30, det var lite högre än tidigare. Men vi har också testat fler senaste veckan. Jag tycker att det här möjligtvis tyder på en ökad samhällssp­ridning, säger Anja Sönnersted­t Arvidson.

Hon berättar att kommunen infört förstärkt skydd med visir för omsorgsper­sonal.

– Vi hoppas att det kan stärka skyddet om det nu går runt någon som är smittsam utan symtom.

Personalen som har testats i veckan har haft symtom och varit sjukskrivn­a, enligt Anja Sönnersted­t Arvidson.

– Jag har glad att vi får tag på de här personerna och kan ta dem ur tjänst, så att de inte går tillbaka och jobbar. Vi måste fånga upp vårdperson­al som är smittade så att vi kan skydda våra äldre.

– För att minska smittsprid­ningen så är det viktigt att den här provtagnin­gen görs bland personal inom vård- och omsorg.

Region Halland kommer inom kort att öppna upp mottagning­ar i Varberg och Halmstad där först och främst deras personal ska kunna testas.

– Kommunen har också blivit lovad att få provta sin personal där så småningom. Om ett par veckor har vi därmed möjlighet till att provta fler, säger Anja Sönnersted­t Arvidson, som efter samtal från chefer prioritera­r vilka som ska provtas.

 ?? Bild: Fredrik Wirbing ?? anja Sönnersted­t arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Falkenberg­s kommun.
Bild: Fredrik Wirbing anja Sönnersted­t arvidson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Falkenberg­s kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden