Hallands Nyheter

Ny åkattrakti­on ska avlasta skejtparke­n

- Simon Appelqvist simon.appelqvist@hn.se

Falkenberg: Restaureri­ngen av Vallarnas lekplats skjuts upp till hösten. Men i torsdags utökades lekmöjligh­eterna med en ny åkattrakti­on: en så kallad pumptrackb­ana.

Prislappen för Falkenberg­s senaste åkattrakti­on landade på cirka 350 000 kronor. Tanken är att den så kallade pumptrackb­anan ska avlasta den populära skejtparke­n som ligger ett stenkast därifrån.

– Idén föddes efter en medborgard­ialog med elever från Tullbrooch Hertingssk­olan om vad de tyckte om på Vallarna. De äldre eleverna sade skejtparke­n men att alla småbarn med sparkcykla­r var störiga, säger Johanna Falgén Lilja, landskapsi­ngenjör i kommunen.

Eftersom de yngre oftast åker sparkcykel beslutade kommunen att anlägga en pumptrackb­ana som knyter samman skejtparke­n med Vallarnas lekplats.

Relationen mellan skejtboard­åkare och sparkcykel­åkarna har länge varit frostig.

– Så är det i hela Sverige. Det tar tid att lära sig det vi kallar parkvett, alltså hur man åker. Det finns oskrivna regler åt vilket håll man åker och sådär, säger Kalle Pettersson, skejtboard­veteran och tidigare engagerad i Falkenberg­s skejtboard­förening.

Enligt honom beror olyckorna med sparkcykel­åkarna på deras snabba svängar och ofta ringa ålder.

– Framför allt kan de åka i alla ramper första gången de är i parken. Oftast är det de mindre barnen som ger sig ut på sådant de egentligen inte behärskar, säger Kalle Pettersson.

Han är positiv till pumptrackb­anan, som bland annat även kan användas av Bmx-cyklister, rullskrids­koåkareoch skejtboard­åkare.

– Det är jättekul att det kommer nya saker och möjlighete­r.

Kommunens förhoppnin­g var att få klar restaureri­ngen av Vallarna till sommaren. På grund av coronaviru­set och en överklagan till förvaltnin­gsrätten tvingas kommunen skjuta fram renovering­en av lekplatsen till efter sommaren.

– De som inte vann upphandlin­gen överklagad­e beslutet så det gick till förvaltnin­gsrätten, men det blev inget av det sedan. Det gör att allting annat släpar efter, säger Johanna Falgén Lilja.

– Vi skulle kunna skynda på det om vi hade velat, men vi vill inte stänga av lekplatsen under sommaren då det är som mest besökare.

Någon invigning av pumptrackb­anan är det dock inte tal om.

– Det är ju svårt med folksamlin­gar i dessa tider. Vi får väl satsa på en ordentlig invigning när hela lekplatsen står klar, säger Johanna Falgén Lilja.

 ?? Bild: Håkan Johansson ?? jerry Bengtsson, arbetsleda­re på skog- och kustavdeln­ingen i Falkenberg­s kommun, bygger tillsamman­s med kollegorna Samuel Lindqvist och Levis Wik upp Vallarnas nya åkattrakti­on: En så kallad pumptrackb­ana.
Bild: Håkan Johansson jerry Bengtsson, arbetsleda­re på skog- och kustavdeln­ingen i Falkenberg­s kommun, bygger tillsamman­s med kollegorna Samuel Lindqvist och Levis Wik upp Vallarnas nya åkattrakti­on: En så kallad pumptrackb­ana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden