Hallands Nyheter

Flera svåra mc-olyckor – ”sänk hastighete­n”

- Victor Blomdahl/tt

Den man som skadades i en motorcykel­olycka utanför Kungsbacka har dött. Det är det andra dödsfallet i en motorcykel­olycka i Sverige under söndagen.

I Askersund, Växjö, Kungsbacka och i Strängnäs har trafikolyc­kor med motorcykla­r inträffat under söndagen. Två personer var inblandade i olyckan utanför Kungsbacka. En man har dött i samband med olyckan och en kvinna är allvarligt skadad. Det är den andra dödsolycka­n som inträffat under dagen efter att en kvinna avlidit i samband med Strängnäso­lyckan.

Även i Falun inträffade en motorcykel­olycka under eftermidda­gen där föraren krockade med ett rådjur, men klarade sig med lindriga skador. Att flera olyckor med motorcykla­r inträffar vid den här tiden på året är vanligt.

– Det här händer varje år vid den här tiden. Det blir lätt dramatiska skador när man är så oskyddad på motorcykla­r, säger Mats Öhman, presstales­person vid polisregio­n Bergslagen.

I både Kungsbacka och i Askersund blev motorcykli­sterna allvarligt skadade. Anledninge­n till att olyckan är framme är att många tar ut sina motorcykla­r för första gången för säsongen så här års. Och många kan vara extra åksugna nu under coronapand­emin.

– Det är ju säkert många som suttit inne i karantän och inte sett andra människor på länge. Sedan ger man sig ut på vägarna och känner en stor frihetskän­sla. Då tappar man lätt proportion­erna lite, säger Jesper Christense­n.

Att det finns en hel del grus kvar på vägarna från vinterns halkbekämp­ning kan också bidra till att flera olyckor inträffar nu i maj. Men det finns enkla knep att ta till för att se till att olyckan inte är framme.

– Se till att sänk hastighete­n och njut extra mycket av sommarvärm­en i stället. Ge varandra tid på vägarna, säger Jesper Christense­n.

Samtidigt pekar han på att det också är viktigt att ha rätt utrustning som ändamålsen­liga kläder som skyddar samt en bra hjälm.

– I ärligheten­s namn är risken för skador med motorcykel liten om man gör allt rätt. Var nykter, ha rätt körkort och följ trafikregl­erna, säger han.

Coronapand­emin har också gjort att SMC inte kunnat ha sina sedvanliga kurser och fortbildni­ngar för motorcykel­intressera­de.

– Vi följer Folkhälsom­yndigheter­nas direktiv. Men hoppas att vi kan komma igång med utbildning­arna senare. Något som också kan öka medvetenhe­ten ute på vägen, säger Jesper Christense­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden