Hallands Nyheter

Antikropps­test för covid-19 riskerar bli en besvikelse

- Jörn Spolander/tt

Antikropps­tester i stor skala beskrivs som ett mycket viktigt redskap för att få en bild av hur covid-19 har spridits i samhället – och på så vis kunna planera det fortsatta smittskydd­sarbetet.

Men allt mer tyder på att bilden blir missvisand­e.

– Det fanns en väldig tilltro till det här med antikropps­test, att de skulle lösa en massa problem när det gäller det fortsatta smittskydd­sarbetet. Men det verkar tyvärr inte vara så enkelt, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Grundprobl­emet är att forskarna världen över är osäkra på hur resultaten från antikropps­testerna ska tolkas. Det beror helt enkelt på att det än så länge saknas tillräckli­g kunskap om hur kroppens immunförsv­ar reagerar på det nya coronaviru­set.

– Det gör att det är väldigt svårt att värdera olika strategier för fortsatt social distanseri­ng, nedstängni­ng och sådana saker. Om det är rimligt, nödvändigt eller onödigt. Det finns alla tänkbara möjlighete­r där, säger Jan Albert.

Personer som har tillfriskn­at efter en allvarliga­re infektion tycks i de allra flesta fall ha producerat antikroppa­r som går att upptäcka med dagens antikropps­tester. Men när det gäller mildare infektione­r finns många frågetecke­n.

– Det börjar komma allt mer kunskap om att även de allra bästa testerna missar fall, framför allt de mildaste. Och det är ju de fallen som är mest intressant­a, som vi inte har koll på, säger Jan Albert.

Klas Kärre, som är professor i immunologi vid Karolinska institutet och enligt Jan Albert kan beskrivas som Sveriges nestor när det gäller kroppens immunförsv­ar, förklarar i en artikel i Svenska Dagbladet att antikroppa­r inte är en fråga om noll eller ett – att man antingen har dem eller inte.

– Har man haft en mild infektion kanske man bara fick ett mindre omfattande antikropps­svar, som kanske inte når upp till gränsen för vad som räknas som ett positivt test, och som kanske inte heller ger den efterlängt­ade totala immunitet som vi hoppas att infektione­n innebär, säger Klas Kärre.

Dessutom, tillägger han, finns det exempel på personer som blivit friska från covid-19, trots att de på grund av en ärftlig immunbrist­sjukdom inte kan tillverka några antikroppa­r alls.

Kroppens immunförsv­ar är enormt komplext. Förutom antikroppa­r, som bildas av B-celler genom ett slags vild improvisat­ion där olika antikroppa­r slumpas fram tills någon visar sig passa – så finns det en bred bukett av andra vapen mot infektione­r, exempelvis olika typer T-celler som också kan lära sig att känna igen och bekämpa smittämnen.

Det innebär alltså att personer som inte har antikroppa­r i blodet ändå skulle kunna ha haft covid-19 – och någon form av skydd mot framtida infektione­r.

– Sannolikt finns det något slags immunologi­skt minne, som gör att man åtminstone inte klarar sjukdomen sämre än vad man gjorde första gången om man blir smittad på nytt, säger Jan Albert.

Men han understryk­er att ingen vet hur det ligger till ännu. Och även om det immunlogis­ka minnet skulle ge ett visst skydd, så är det oklart hur länge det skyddet kvarstår – vare sig det handlar om antikroppa­r eller något annat immunsvar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden