Hallands Nyheter

Räddningst­jänsten: Stor risk för bränder

- Alice Nordevik/tt

Försommar, sol – och bränder. Det varma och torra vädret medför just nu risk för gräsoch skogsbränd­er i stora delar av Sverige.

– Värdena är höga och till och med extremhöga. Risken är väldigt stor, säger Moa Hummelgård, operativ chef vid Räddningsr­egion Mitt.

Efter en kall vår gjorde sommaren ett efterlängt­at intåg i mångas liv i veckan. Under helgen har det varit runt 20 grader i stora delar av landet, och i början på veckan väntas temperatur­erna klättra ytterligar­e upp mot 25 grader på sina håll.

Men det varma och torra vädret medför även en ökad risk för bränder.

– Det har varit ganska torrt och kommer att fortsätta vara det de närmsta dagarna. I samband med att temperatur­en stiger finns det en risk för att det kan uppstå bränder, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat brandvarni­ngar för i stort sett hela Sverige, från Skåne till Norrbotten. I södra delarna av landet handlar det om stor risk för skogsbränd­er, medan det från Dalarna och uppåt handlar om stor risk för bränder i torrt fjolårsgrä­s.

– Det kommer vara lite blåsigt, så om det börjar brinna någonstans kan det sprida sig ganska snabbt, säger Jon Jörpeland.

På Räddningsr­egion Mitt, som bland annat innefattar Gotland, Uppsala och området kring Stockholm, förbereder man sig för att bränderna ska ta fart.

– Värdena är höga och till och med extremhöga. Risken är väldigt stor, kombinerat med kraftiga vindar vilket gör att det blir stor spridning, säger Moa Hummelgård, operativ chef.

I området har man kontinuerl­igt haft en del bränder i terräng under våren, men ingen större händelse.

– Men eftersom det är så höga värden, kombinerat med mycket folk ute och mycket folk i skärgården, förväntar vi oss i stort sett att det ska ske något i dag.

Flera kommuner runt om i landet varnar på olika sätt för brandriske­n. I Halmstad uppger man exempelvis att det är olämpligt att elda, medan det i flera skånska kommuner och nio kommuner i Dalarna råder strikt eldningsfö­rbud. I Räddningsr­egion Mitt avråder man från att elda.

– Generellt vill vi inte att man ska elda överhuvudt­aget i skog och mark. Man ska även undvika engångsgri­llar, historiskt har vi sett att de har blivit så varma på undersidan att de antänt marken, säger Moa Hummelgård.

Även i de kommuner där eldning är tillåtet gäller det att vara försiktig, säger Jon Jörpeland på SMHI.

– Man får vara väldigt uppmärksam på exakt var man grillar, om man skulle göra det.

Varningarn­a kommer ligga kvar i alla fall i början på veckan, men från och med onsdag–torsdag väntas ostadigare väder vilket kan påverka brandriske­n, enligt Jon Jörpeland.

 ?? Bild: Tomas Oneborg/tt/arkiv ?? Det varma och torra vädret ökar risken för gräs- och skogsbränd­er i nästan hela landet.
Bild: Tomas Oneborg/tt/arkiv Det varma och torra vädret ökar risken för gräs- och skogsbränd­er i nästan hela landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden