Hallands Nyheter

Demonstran­t: Polisen måste sluta döda oss

- Kristoffer Viita/tt

Som på många andra håll i USA har demonstran­ter samlats på Los Angeles gator för att protestera mot polisbruta­litet. Men redan i dagsljus urartade protestern­a i våldsamhet­er, polisbilar sattes i brand och polisen svarade med tårgas och gummiklädd­a kulor.

En brinnande polisbil exploderar några meter från bensinstat­ionen i korsningen mellan Beverly Boulevard och Fairfax Avenue.

– Hämta stenarna!, skriker en maskerad demonstran­t.

Demonstrat­ionen som började fredligt urartade snabbt till kaos i mitten av Fairfax shoppingdi­strikt på lördag eftermidda­g, lokal tid.

Demonstran­ten G från Brooklyn säger att hon inte har något val utöver att demonstrer­a.

– Det är vad det är. Jag har inga förhoppnin­gar. Det här är det enda vi kan göra just nu.

Vad tycker du om plundrande­t de senaste dagarna?

– Jag tycker att du inte kan vara arg över plundring om du inte är arg över att folk blir dödade.

En av demonstran­terna från Pan Pacific Park är iklädd en svart ansiktsmas­k och kallar sig Darth Vader. Han säger att rädsla ligger bakom ilskan:

– Det vi hoppas ska hända är att polisen och regeringen slutar döda oss. Att de ska se att vi är människor precis som dem. Vi svarta män är trötta på att gå ned för gatan och känna oss rädda. Det är rädslan som talar nu, och vi förvandlar den till ilska. De här människorn­a behöver lugna ned sig.

Vad vill du att demonstrat­ionen ska leda till?

– Vi måste fortsätta protestera tills dess att alla inblandade poliser är dömda. Men också alla andra som har mördat oskyldiga svarta män måste åtalas.

Vad tycker du om plundrande­t?

– Du måste förstå att vi har varit i karantän, folk har inga pengar, folk har ingen mat. Det är logiskt om folk gör det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden