Hallands Nyheter

Fallen ökar – men Indien vill rädda ekonomin

- Sofia Eriksson/tt

En blödande ekonomi ställs mot liv och hälsa när världens mest omfattande nedstängni­ng går mot sitt slut. Ett orosmoln är att antalet nya virusfall ökar i Indien.

– Det finns en risk att man öppnar för snabbt, säger Sydasienkä­nnaren Sten Widmalm.

Med bara några timmars varsel meddelade Narendra Modi att Indien skulle stänga ner och de 1,3 miljarder invånarna hålla sig hemma. Då, i slutet av mars, hade Indien bara strax över 500 bekräftade fall av covid-19 – men premiärmin­istern ansåg åtgärden nödvändig för att stoppa smittsprid­ningen.

Sedan dess har tongångarn­a ändrats.

I ett tal tidigare i maj pratade inte Modi om hur Indien skulle bromsa eller besegra viruset, utan konstatera­de snarare att det är något som landet kommer att få leva med under lång tid framöver. Och från den 8 juni kommer restaurang­er, hotell, köpcentrum och böneplatse­r att öppna i många områden som första delen i en trestegspl­an. Andra restriktio­ner har redan lyfts.

Det dröjer dock innan skolor öppnar, och områden med svår smittsprid­ning kommer att ha striktare regler.

I takt med att åtgärderna mildrats har antalet nya fall ökat och Indien har rapportera­t rekordhöga dygnssiffr­or flera gånger – även nu i helgen. De flesta fall är koncentrer­ade till en handfull delstater och har drabbat städer som Bombay och Delhi särskilt hårt. Men ökningar har också noterats i fattigare delstater sedan många arbetslösa migrantarb­etare börjat återvända hem med tåg från större städer.

En viktig drivkraft för att öppna Indien igen är den blödande ekonomin.

Miljontals människor har förlorat sitt levebröd och redan fattiga har drabbats hårdast. Krisen har blivit en daglig kamp för överlevnad sedan matreserve­rna krympt och plånböcker tunnats ut. Många av de miljoner människor som brukar söka sig från byar till städer i jakt på jobb har varnat för att det inte är viruset som kommer att ta livet av dem – utan hungern.

– Precis som i många andra länder finns en osäkerhet i Indien kring hur man ska agera för att öppna samhället. Man prövar sig fram. Problemet är att man ofta lägger för stort fokus enbart på vilken effekt det får på coronasiff­rorna, säger Widmalm.

 ?? Bild: Mikhail Metzel/ Tt/arkiv ?? Narendra Modi.
Bild: Mikhail Metzel/ Tt/arkiv Narendra Modi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden