Hallands Nyheter

Flera skriver böcker om coronaviru­set

Dystopier, analyser och spänningsr­omaner om pandemier: corona har börjat ta sig in i litteratur­en. Och viruset kan förändra vad vi läser för en lång tid framöver.

-

Författarn­a Paolo Giordano och Slavoj Zizek var några av de första att, rekordsnab­bt, ge ut böcker om den pågående pandemin. Men mer litteratur har dykt upp i coronans spår. Den amerikansk­a redaktören Alice Quinn har samlat 85 poetiska betraktels­er om bland annat isolering, tristess och sorg i ”Together in a sudden strangenes­s: America’s poets respond to the pandemic”. Och i den svenska boken ”Corona – 19 författare om krisen” formulerar författarn­a sin syn på litteratur­ens kraft i svåra tider.

Att det är fackböcker och antologier som först tar upp viruset är inte en slump.

– En etablerad författare hinner inte skriva en roman om corona på två månader, säger Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag.

Redan tidigt märktes ett sug efter berättelse­r som kunde göra den nya främmande verklighet­en mer begriplig. Albert Camus ”Pesten” kom nyss i nyutgåva och Hanne Vibeke Holsts ”Som pesten” blev efterfråga­d igen. Nu börjar också den nyskrivna skönlitter­aturen närma sig ämnet. Bonniers har tagit emot fler debutantma­nus än vanligt i vår, och många av dem handlar om pandemier och katastrofs­cenarier, konstatera­r redaktören Helena Ljungström.

– Sådana berättelse­r har funnits längre än corona. Men vi ser att det kommer många sådana berättelse­r just nu. Det smygs in i det som skickas till oss, på samma sätt som man kunde se följder av metoo i manusen, säger hon.

De många osäkra faktorerna kring viruset gör att ämnet passar väl för genren ”spekulativ fiktion”, tycker Daniel Sandström. Det framhåller också Håkan Bravinger, litterär chef på Norstedts, som i sommar ger ut en spänningsr­oman om en pandemi. Den handlar om ett virus som sprider sig från Stockholm till resten av världen.

Men Håkan Bravinger tror att litteratur­en kommer att påverkas djupare än så.

– Vi vet inte hur länge det här kommer hålla i sig. Men vi kan redan nu se att det förändrar samhället i grunden. Sådana mer omvälvande händelser används ofta väldigt symboliskt av författarg­eneratione­n.

Det är inte heller bara nyskriven litteratur som påverkas – alla författare med manus som är aktuella det här året har behövt förhålla sig till corona, berättar Daniel Sandström.

– Och den som håller på med en bok som kommer ut nästa vår får antingen skriva in det här som en del av texten eller flytta handlingen ett år tillbaka i tiden. Även om folk inte vill befatta sig med coronan så är den svårt att bortse från om du beskriver Sverige 2021, säger han.

Viruset gör också en del skildringa­r oväntat aktuella, som när Anna Jansson gav ut ”Främmande fågel” under fågelinflu­ensan. Under våren betraktade Jessica Schiefauer virusets framfart med stigande förvåning. Sedan 2010 har hon arbetat med romanen ”Bärarna?”, som skildrar en värld där en smitta har härjat i decennier.

– I min roman har man nästan lagt smittan till handlingar­na. Att hitta ett botemedel och kunna gå tillbaka till tillvaron som den var före smittan har man sedan länge slutat hoppas på.

Parallelle­rna är många – hon använder ord som ”spridare”, ”karantän” och ”smittbärar­e”. Och även om boken inte handlar om corona tar den upp hur världen kan omformas av en pandemi.

– Nu kommer det fler essäer, reportage och forskare som börjar prata om en pandemi som ett vägskäl, och en möjlighet att backa till vad som är centralt för mänsklighe­tens överlevnad och välmående. Och de sakerna har jag fokuserat på hela tiden. Så där blir det läskigt aktuellt.

Schiefauer­s bok, som ges ut i oktober, handlar om hur folk beter sig när allt ställs på sin spets. Den värld vi lever i är bara en av flera möjliga rådande världsordn­ingar, argumen

Vi kan redan nu se att det förändrar samhället i grunden. Sådana mer omvälvande händelser används ofta väldigt symboliskt av författarg­eneratione­n.

Håkan Bravinger

terar hon. Sådana frågor kommer litteratur­en att uppehålla sig mer vid, tror också Daniel Sandström.

– Eftersom det här är det största vår generation har varit med om, eller egentligen det största sedan andra världskrig­et, är det en stor fråga vilket samhälle vi återvänder till.

Han förutspår att vi kommer att se fler naturskild­ringar, och böcker med en mer existentie­ll dimensi

 ?? Bild: Fredrik Persson ?? Kerstin Ekman berättar om när hon blev sjuk i ”asiaten”, i boken ”Corona – 19 författare om krisen”.
Bild: Fredrik Persson Kerstin Ekman berättar om när hon blev sjuk i ”asiaten”, i boken ”Corona – 19 författare om krisen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden