Hallands Nyheter

Tre scenarier målas upp för resandet efter coronakris­en

Samtidigt som sommarens semester kommer allt närmare hopar sig frågorna: Vart kan vi resa? På vilket sätt? Och när kan vi resa utomlands igen?

-

Nyligen förlängde utrikesdep­artementet sin avrådan för icke nödvändiga utrikesres­or till den 15 juli. Utrikesmin­ister Ann Linde sa då att det är omöjligt att förutspå när det blir möjligt att resa fritt igen och att avrådan kan både förlängas och hävas. Samma dag presentera­de Eu-kommission­en en rad nya riktlinjer och rekommenda­tioner som ska hjälpa medlemslän­derna att lyfta sina reserestri­ktioner och öppna upp för turism igen. De innebär bland annat att smittspårn­ing genom mobilappar får användas och att alla flygresenä­rer måste bära munskydd. Kravet har redan anammats av bland andra SAS, där alla passagerar­e måste ha munskydd fram till den 31 augusti.

I populära turistländ­er som Grekland, Spanien och Italien har man också börjat planera för hur turisterna ska lockas tillbaka. På Sicilien har politikern­a lanserat en fond på 50 miljoner euro som ska gå till att betala flygbiljet­ter eller hotell åt turister, för att därigenom få besökare att spendera pengar lokalt. Flera Eu-länder har lagt fram förslag om att ta emot besökare från grannlände­rna. Och mellan de länder som har lyckats hålla coronaspri­dningen relativt begränsad har en kapplöpnin­g startat om att bli först med att öppna upp för turism igen. Island räknar med ett öppnande senast den 15 juni och då ska alla resande erbjudas ett virustest på flygplatse­n. De som är friska kan åka vidare, medan de som testas positivt sätts i karantän i två veckor.

I Portugal har landets officiella turistorga­nisation infört en certifieri­ng kallad ”Clean and safe” som tilldelas turistattr­aktioner och verksamhet­er som lever upp till en rad hygien- och rengörings­krav. Och den portugisis­ka ön Madeira siktar på att bli en av de första regionerna i världen att välkomna turister igen.

Med tanke på UD:S uppdaterad­e reseavråda­n lär många svenskar föredra en semester i Sverige i sommar. Men statsminis­ter Stefan Löfven har tidigare sagt att han tror att det kan bli svårt att resa ens i Sverige och osäkerhete­n kring hur och var vi kommer att kunna åka är stor.

Turistfors­kningscent­ret Etour vid Mittuniver­sitetet har gjort en enkätunder­sökning bland 8 000 slumpvist utvalda svenskar för att få en bild av hur vi ser på resandet nu och framöver. Resultatet visar bland annat att coronapand­emin har haft stor påverkan på resandet hittills, inte minst eftersom förbudet mot större sammankoms­ter har satt stopp för flera stora evenemang.

– När det gäller framtida resor svarar ovanligt många att de anser att det är för tidigt att uttala sig, säger Robert Pettersson, verksamhet­sledare vid Etour.

Tillsamman­s med sina forskarkol­legor runt om i världen funderar han nu på vad som kommer att hända med turismen i världen när pandemin är över.

Med hjälp av internatio­nell turismfors­kning har Robert Pettersson formulerat tre tänkbara scenarier. Det första bygger på att pandemin avtar relativt snart, vilket kan leda till att resandet återhämtar sig snabbt både nationellt och internatio­nellt.

– Efter tidigare samhällsst­örningar som terroratte­ntaten i New

 ?? Bild: Annika Goldhammer ?? Många är inställda på en semester i Sverige i år.
Bild: Annika Goldhammer Många är inställda på en semester i Sverige i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden