Hallands Nyheter

”Meningslös­a” brev dyr historia för Halland

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Halland: Regionen skickade en hälsning till 70-plussare med råd om att tvätta händerna och hålla avstånd. ”Meningslös informatio­n”, tycker en person som fått utskicket. Notan: En kvarts miljon.

Halland: Under hela pandemin har all omvårdnads­personal i Halland jobbat med icke godkända visir. Nu har regionen blivit tvingats återkalla visiren och köpa in nya för en kostnad på över en miljon.

Under hela den pågående pandemin har det varit Region Hallands ansvar att förse länets kommuner med skyddsmate­rial för arbetet med covid-19-patienter.

När pandemin bröt ut hade Region Halland ett stort antal skyddsvisi­r i lager som de delade ut till alla kommuner i Halland – visir som de garanterad­e var godkända för arbete med covid-19-patienter.

Det hela uppdagades när Arbetsmilj­överket gjorde inspektion­er på ett boende i Laholm och ett boende i Halmstad. När inspektöre­rna upptäckte att de som arbetade på boendet var utrustade med visiren Cetro 2019 utfärdade man ett omedelbart förbud mot att använda dem.

Ett överträdan­de av detta förbud skulle rendera ett vite om 200 000 kronor vid varje tillfälle de använts. Charlotte Nilsson-bibin är vikarieran­de kommunikat­ionschef på Region Halland.

– Tillverkar­en av visiren var i kontakt med Arbetsmilj­överket i april som då sade att de var godkända, säger hon.

Magnus Henriksson är inspektör på Arbetsmilj­överket och den som upptäckte att de otillåtna visiren användes på boendet i Halmstad. Han säger att om en produkt fått godkänt av dem , så får de ett skriftligt intyg på godkännand­et.

– Om det funnits något godkännand­e hade det funnit ett skriftligt intyg. Dessa visir är bara enklare stänkskydd som aldrig varit godkända för arbete där det förekommer risk för smitta, säger han.

Charlotte Nilsson-bibin återkommer senare i ett svar på e-post där hon säger att de återkallad­e visiren nu ska genomgå ett nytt test för att se om de kan få en högre säkerhetsk­lassning. Om det skulle få de kommer de fördela dem ut i verksamhet­en igen vid behov. Något som Magnus Henriksson säger inte heller är tillåtet.

– Om visiren skulle få ett godkännand­e nu så gäller det bara de visir som tillverkas efteråt med godkänd märkning eller att man skickar tillbaka alla visir till tillverkar­en och de märks om där, säger han.

Hallands Nyheter har varit i kontakt med ansvariga i Falkenberg, Varberg och Kungsbacka som säger att de har blivit försäkrade av regionen att visiren var godkända trots att de saknat märkning, och eftersom det är regionen som har varit ansvariga för att förse kommunerna med godkänt material så har man litat på vad regionen har sagt.

Tillverkar­en av visiren var i kontakt med Arbetsmilj­överket i april som då sa att de var godkända,

Charlotte Nilsson-bibin vikarieran­de kommunikat­ionschef på Region Halland

Ulrika Ström är ansvarig för sjukvårdsm­aterial i Kungsbacka kommun.

– Vi kommer inte använda dessa visir igen även om vi skulle få de skickade till oss av regionen, säger hon.

Anja Sennersted­t Arvidson är medicinskt ansvarig sjuksköter­ska i Falkenberg­s kommun säger att de har haft ett bra samarbete med regionen under hela pandemin och alltid fått de skyddsmate­rial de behövt levererat till. Hon vill inte svara på frågan om de skulle använda dessa visir igen om de fick de av regionen.

– Det skulle behöva tas upp på en diskussion på chefsnivå i så fall, säger hon.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv ?? under hela pandemin har vårdperson­al i Halland jobbat med icke godkända visir. Nu har regionen återkallat alla visir och fått köpa in nya för över en miljon kronor. Visiret på bilden är inte kopplat till artikeln.
Bild: Johan Nilsson/tt/arkiv under hela pandemin har vårdperson­al i Halland jobbat med icke godkända visir. Nu har regionen återkallat alla visir och fått köpa in nya för över en miljon kronor. Visiret på bilden är inte kopplat till artikeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden