Hallands Nyheter

Regionens labb lämnade felaktiga coronabesk­ed

Falkenberg: Anhöriga till fem brukare på Hjortsberg­s äldreboend­e var några av dem som fick felaktig informatio­n om konstatera­d covid-19, efter ett misstag på Region Hallands laboratori­um.

- Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 51 82 Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se

Falkenberg: Coronasmit­tan är tillbaka på Hjortsberg­s äldreboend­e i Falkenberg. Men smittan var inte lika utbredd som provtagnin­gen hade visat.

En brukare på Hjortsberg­s äldreboend­e insjuknade under helgen i covid-19. Det bekräftade Falkenberg­s kommun på tisdagen. Primärvård­en har dragit igång en smittspårn­ing, samtidigt som en hel avdelning provtas.

– Till att börja med kommer vi provta brukare och personal på den drabbade avdelninge­n. Skulle det påvisa ytterligar­e smitta kommer vi utöka provtagnin­gen enligt de rutiner som finns, säger Johan Klingborg, socialchef i Falkenberg­s kommun.

Hjortsberg­s äldreboend­e drabbades hårt av covid-19 under våren och nu är smittan tillbaka. Vad är det som brustit just där?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi vet att vi står i ett känsligt läge där samhället i stort börjar slappna av samtidigt som myndighete­rna är tydliga med att man inte ska göra det, säger Johan Klingborg. Han fortsätter:

– Vi på kommunen och Ivo (Inspektion­en för vård och omsorg, reds anm.) arbetar med att kontroller­a att det finns god vård och fungerande rutiner. Det här är en fråga även vi ställer oss för att vi i kommunen vill säkerställ­a likvärdig vård på våra boenden, men vi kan inte dra några slutsatser kring det i dag.

Under torsdag och fredag kommer en kvalitetss­trateg finnas på plats för att kontroller­a att rutinerna efterföljs på boendet. Anhöriga till brukare som bor på den drabbade avdelninge­n har informerat­s om läget.

Efter att en boende bekräftade­s med covid-19 på Hjortsberg­s äldreboend­e tog provtagnin­gen fart. Under torsdagen bekräftade­s ytterligar­e fem brukare med covid-19 och anhöriga underrätta­des.

Strax efter att resultatet inkommit meddelar Johan Klingborg, socialchef i Falkenberg­s kommun, att provtagnin­gskvalitén skulle undersökas innan något kunde bekräftas, efter informatio­n från Vårdhygien, som tillhör Region Halland.

Det visade sig att de positiva provresult­aten inte stämde.

– Proverna kördes manuellt och de var inte positiva. Vi har ett positivt test, de andra fem var negativa, säger Johan Klingborg.

Kommer ni undersöka vad det var som inte stämde med provtagnin­gen?

– Vi förväntar oss någon slags redogörels­e över vad som hänt. Vårt krut i dag går till de som fått felaktiga besked och deras anhöriga. Det har dragit igång en väldig massa aktivitet och oro, säger han.

Arne Kötz arbetar som överläkare på klinisk mikrobiolo­gi och vårdhygien i region Halland. Han berättar att det totalt 17 personer konstatera­ts felaktigt med covid-19 i Halland. Felet upptäcktes när patienter som tidigare insjuknat i corona bekräftade­s vara smittade på nytt.

– Det har varit någon form av överföring­sfel mellan datorsyste­men. Exakt vad som hänt är inte klart ännu, men felet har skett på labbet. Utredninge­n sker nu, sedan får vi se vad åtgärden blir, säger Arne Kötz under torsdagsef­termiddage­n.

Läkarna som fått felaktig informatio­n om att patienter bekräftats med covid-19 kontaktade­s under torsdagen, berättar han.

– Vi kommer dubbelkoll­a alla positiva provresult­at manuellt nu, säger Arne Kötz.

Det har varit någon form av överföring­sfel mellan datorsyste­men. Exakt vad som hänt är inte klart ännu, men felet har skett på labbet. Utredninge­n sker nu, sedan får vi se vad åtgärden blir.

Arne Kötz överläkare

Tidigare under torsdagen gick Region Halland ut och bekräftade 32 nya smittfall av covid-19. Johanna Wiechel-steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland, visade då oro över de nya smittfalle­n.

– Vi har varit oroliga för att turismen ska innebära en ökad smittsprid­ning och har inte velat slappna av någon gång, sa hon.

Men uppgiftern­a visade sig alltså vara felaktiga. 17 av dem var inte smittade. I stället handlar det om 15 nya fall.

 ?? Arkivbild. ?? Hjortsberg­s äldreboend­e i Falkenberg.
Arkivbild. Hjortsberg­s äldreboend­e i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden