Hallands Nyheter

Förklaring om uteserveri­ngar måste fram

- Staffan Gustafsson staffan.gustafsson@hn.se 010-471 54 25

Varberg: Stadsbyggn­adskontore­t har inspektera­t restaurang­en Brittas uteserveri­ngar i Apelviken. Nu krävs Varbergs kommun på svar om varför strandskyd­det åsidosatts – och frågeteckn­en gäller två serveringa­r.

Varberg: Stadsbyggn­adskontore­t har varit på plats och inspektera­t Brittas strandserv­ering i Apelviken. Nu krävs markägaren – Varbergs kommun – på en förklaring.

Restaurang­en Brittas 200 kvadratmet­er stora uteserveri­ng på Apelvikens strand strider mot strandskyd­det. Det slår stadsbyggn­adskontore­t fast efter att ha gjort en inspektion på platsen.

”De utförda åtgärderna (inhägnader, stolar, bord, skyltar, solskydd, solsängar, tältduksta­k med mera på område med strandskyd­d) ses som en anläggning eller anordning som hindrar eller avhåller allmänhete­n från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt enligt miljöbalke­n 7 kapitel 15 paragrafen punkt 2”, heter det i den skrivelse som stadsbyggn­adskontore­t har skickat in till kommunen.

Nu kräver stadsbyggn­adskontore­t en förklaring från markägaren. Och markägaren – det är Varbergs kommun.

Senast den 26 augusti ska kommunen lämna in en skriftlig förklaring till de utförda åtgärderna till byggnadsnä­mnden.

Men det är inte bara den delen av uteserveri­ngen som ligger nere på badstrande­n som strider mot strandskyd­det.

”Det fanns ett inhägnat område med diverse anordninga­r på stranden som har en inhägnad förbindels­egång som går till ett annat inhägnat område med diverse anordninga­r som till stor del har tältduksta­k ovan sig”, beskriver stadsbyggn­adskontore­t den syn som mötte inspektöre­n.

Det innebär att även den uteserveri­ng med tältduksta­k som Brittas har strax norr om sin restaurang ligger på strandskyd­dat område. Strandskyd­det är nämligen enligt detaljplan­en bara undantaget för den del som gäller själva restaurang­en och området söder om den.

Enligt stadsbyggn­adskontore­t finns inte strandskyd­dsdispens för någon av de båda serveringa­rna.

Av skrivelsen framgår att ärendet kommer att behandlas av byggnadsnä­mnden på deras möte den 24 september. Någon risk att Brittas behöver plocka bort de aktuella serveringa­rna i sommar tycks dock inte föreligga. ”Om de utförda åtgärderna då finns kvar inom strandskyd­dsområde kan ett beslut om en underrätte­lse om ett kommande föreläggan­de komma att tas”, heter det, syftande på den 24 september.

Men att strandserv­eringen skulle finnas kvar i september är ytterst långsökt. Restaurang­en har nämligen bara sökt (och fått) serverings­tillstånd fram till den 31 augusti, och har inte signalerat någon ambition att ha kvar serveringe­n under hösten.

Som HN tidigare berättat har kommunen givit restaurang­en serverings­tillstånd för de aktuella serveringa­rna. Av handlingar­na i det ärendet framkommer att både polisen och hamn- och gatuförval­tningen har gett grönt ljus till serverings­tillstånde­t, med hänvisning till den ovanliga situatione­n under coronakris­en.

Nu kräver stadsbyggn­adskontore­t en förklaring från markägaren. Och markägaren – det är Varbergs kommun.

 ??  ??
 ?? Bild: Dick Gillberg ?? I stadsbyggn­adskontore­ts skrivelse framgår att även Brittas uteserveri­ng under tältduk ligger på strandskyd­dat område.
Bild: Dick Gillberg I stadsbyggn­adskontore­ts skrivelse framgår att även Brittas uteserveri­ng under tältduk ligger på strandskyd­dat område.
 ??  ?? Stadsbyggn­adskontore­t slår fast att strandserv­eringen bryter mot strandskyd­det och kräver en förklaring från markägaren – Varbergs kommun.
Stadsbyggn­adskontore­t slår fast att strandserv­eringen bryter mot strandskyd­det och kräver en förklaring från markägaren – Varbergs kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden