Hallands Nyheter

Dödlig bakterie på Bokens äldreboend­e

-

Falkenberg: Efter provtagnin­gar på Bokens äldreboend­e i Falkenberg upptäcktes legionella­bakterier i vattnet i två lägenheter. Bakterien kan bland annat orsaka allvarlig lunginflam­mation.

Efter att en brukare på Bokens äldreboend­e visat symtom på lunginflam­mation genomförde­s vattenprov­er i flera lägenheter i början av juli. Resultaten visade att det fanns legionella­bakterier i lägenheten som den drabbade brukaren bodde i. Bakterien hittades i ytterligar­e en lägenhet.

– Legionella smittar inte från person till person, utan genom vattenånga, förklarar Johan Klingborg, socialchef på Falkenberg­s kommun.

Hur många är smittade?

– Det är svårt att veta. Det är inte så lätt som att man tar ett prov som ger ett positivt eller negativt resultat. När vi upptäckte symtom som vi inte kunde förklara tog vi prover i vattnet och det var där vi hittade bakterien.

Hur vanligt är det här?

– Det förekommer tyvärr, men jag kan inte dra mig till minnes när vi hade det sist.

För att motarbeta bakterien, som kan vara allvarlig för personer med nedsatt immunförsv­ar, har kommunen spolat igenom varmvatten­systemet i byggnaden med 70-gradigt vatten.

Enligt Johan Klingborg har samtliga duschslang­ar och duschmunst­ycken på äldreboend­et, totalt 60 stycken, bytts ut för att minska risken att någon bakterie finns kvar. Kommunen har även tagit kontakt med Smittskydd Halland.

–Det finns rutiner på hur länge bakteriern­a överlever i olika temperatur­er och i vatten över 70 grader dör de fort. Däremot kan den sitta i krökar och skarvar, säger Johan Klingborg.

Nya prover är tagna på boendet och provresult­aten väntas komma i slutet av nästa vecka.

Viktoria Andersson

William Hernvall

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Legionella­bakterier hittades i vattnet på Bokens äldreboend­e i Falkenberg.
Bild: Håkan Johansson Legionella­bakterier hittades i vattnet på Bokens äldreboend­e i Falkenberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden