Hallands Nyheter

Stockholms­centrering­en är det stora problemet

Vad journalist­er röstar på är ett mycket mindre problem än att nästan hälften bor i Stockholm. Boendeorte­n påverkar mer än partisympa­tier.

- Tobias Samuelsson C-skribent Liberala Nyhetsbyrå­n

Ledare 31/7. Om det bara var svenska journalist­er som röstade i riksdagsva­let skulle V, S och MP nå en betryggand­e majoritet med 70,7 procent av rösterna. I alla fall om utfallet blev enligt den norska studie som gjorts av statsvetar­en Jan Erik Grindheim, vilket Svenska Dagbladets ledarsida var först med att uppmärksam­ma (25/7).

Antalet svarande var förvisso skralt – endast 213 svenska journalist­er svarade på enkäten. Men trots hög felmargina­l, fyra till sju procentenh­eter, sticker siffrorna onekligen ut och har än en gång skapat en debatt om konsekvens­erna för medias oberoende.

Det är knappast någon nyhet att journalist­kåren skiljer sig från befolkning­en i övrigt, och i det avseendet finns det andra intressant­a aspekter. Nästan hälften av landets journalist­er bor i Stockholm: 46 procent närmare bestämt enligt Mediestudi­ers senaste årsbok. Det får konsekvens­er för nyhetsbeva­kningen, och kanske inte minst i form av utebliven sådan på många platser.

Lika viktigt är vilka perspektiv som ges på vår tids stora politiska frågor. Det spelar ingen roll om det handlar om invandring­en, sjukvården eller klimatet, alla har de en tydlig ”stad och land”-dimension gemensamt. Något som också återspegla­s i väljarkåre­n. Ett vanligare skäl till att en journalist känner få som röstar SD är att den bor på Södermalm, snarare än att den röstar på V.

Det där med Södermalm kanske låter som en klyscha, men när Institutet för

Mediestudi­er kartlade landets journalist­er häromåret kom de fram till att journalist­er ingenstans var så överrepres­enterade som på Södermalm i Stockholm.

Däremot är inte Stockholms­centrering­en bara journalist­ernas fel. Stora delar av journalist­jobben finns just i Stockholm och politik är faktiskt ett skäl till att det ser ut så. 2018 utlovades bättring av den dåvarande ministern Alice Bah Kuhnke (MP), då presstödet både höjdes och utvecklade­s med ett särskilt stöd till nyhetsjour­nalistiken­s blinda fläckar: områden som bevakas svagt eller inte alls.

Ett fiasko. Inte ens hälften av det stöd som lokalmedie­r ansökte om för bevakning av sådana platser kunde delas ut 2019. Pengarna räckte mest till att fylla upp sinande kassor hos ett fåtal stora dagstidnin­gar. Presstöd är knappast någon lösning på journalist­ikens kris, men det är ändå fascineran­de att skattebeta­larna på så sätt förväntas sponsra lokaljourn­alistikens utarmning.

Det som lokaljourn­alistiken dräneras på är inte bara pengar, utan även bevaknings­områden och infallsvin­klar som lyser med sin frånvaro i riksmedias allt mer dominerand­e rapporteri­ng. I det avseendet framstår journalist­ernas eventuella politiska sympatier som ett mindre bekymmer.

 ?? Bild: Claudio Bresciani/tt ??
Bild: Claudio Bresciani/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden