Hallands Nyheter

Distansstu­dier föder inga Nobelprist­agare

-

Halland. Kunskaper föder lust till nya kunskaper. Från Sorbonne i Paris på 1200-talet har studenter sporrats till nya upptäckter och nya frågeställ­ningar, sökt nya kunskaper och nya vägar. Under århundrade­n har skolor och universite­t genom seminarier, forskning, diskussion­er, samtal, tester och försök lett vetenskape­n framåt.

Hör snillena spekulera vid Nobelfeste­rna! Dit leder ingen distansund­ervisning. Vi måste hålla skolor och universite­t, folkhögsko­lor och andra utbildning­smöjlighet­er öppna, öppna för alla. Detta är ett upprop för alla särbegåvad­e, för alla diagnoser med begåvninga­r vi inte förstår. Tillsamman­s kan alla stimulera varandra med nya utmaningar och frågeställ­ningar, att släppa lös nyfikenhet och frågvishet . Det går inte att utveckla forskning och vetenskap enskilt. Alla kluster för medicin, it och teknik runt om i världen ger nobelpris och miljardäre­r. Vi är flockdjur sen grottstadi­et.

Ända sen Sorbonne-universite­tet grundades på 1200-talet för 40 000 studenter har just studenter diskuterat politik och samhälle, velat få det bättre, protestera­t och revolterat. Det har inte det arbetande folket orkat. Sen blir studentern­a män i stat och näringsliv. Då dör engagemang­et. Nu har det blivit våld och kriminalit­et, gäng och hårda konfrontat­ioner. Jag vill se ungas målinrikta­de uppror för förbättrin­gar de vill se, typ Greta, för klimat, jämlikhet och rättvisa. Alf Hjertström

 ?? Bild: Ulf Palm/ TT ?? På bilden är det fysikprist­agaren 1996 Robert C Richardson som får flinten pudrad inför en tv-inspelning.
Bild: Ulf Palm/ TT På bilden är det fysikprist­agaren 1996 Robert C Richardson som får flinten pudrad inför en tv-inspelning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden