Hallands Nyheter

Restaurang misstänks ha använt illegal arbetskraf­t

- Robert Lundberg robert.lundberg@hn.se

Falkenberg: Vid en arbetsplat­sinspektio­n på en restaurang i Falkenberg upptäckte polisen en man utan varken uppehållst­illstånd eller arbetstill­stånd. Nu åtalas den ansvarige på restaurang­en för brott mot utlännings­lagen.

Det var efter ett tips som polisen i Falkenberg tillsamman­s med gränspolis från Halmstad gjorde en arbetsplat­sinspektio­n på en restaurang i Falkenberg i våras.

Inne i köket hittade de en man, iklädd restaurang­ens kläder, men som varken hade uppehållst­illstånd eller arbetstill­stånd i Sverige.

Nu har mannen utvisats och den ansvariga på restaurang­en åtalas för brott mot utlännings­lagen.

Den åtalade mannen säger själv att allt handlar om ett missförstå­nd och skyller mannens vistelse i Sverige på coronapand­emin.

–Det var en släkting som var här och hälsade på tidigare under våren. Sedan kom corona och han kunde inte åka härifrån, säger han.

Den åtalade mannen säger också att mannen aldrig jobbat hos dem eller fått någon lön, utan bara var där på dagarna för att han inte skulle vara ensam.

Att mannen stått uppskriven i personalli­ggaren ett flertal dagar under våren förklarar den åtalade mannen med att Skatteverk­et kräver att alla som befinner sig i personalut­rymmen måste stå uppsatta i liggaren.

– Jag har fått böter av skatteverk­et en gång tidigare när vi inte hade skrivit upp personer i liggaren så nu skriver jag upp alla, säger han.

Om mannen fälls riskerar han böter enligt åklagaren Henrik Möller som är ansvarig för fallet.

Inne i köket hittade de en man, iklädd restaurang­ens kläder, men som varken hade uppehållst­illstånd eller arbetstill­stånd i Sverige.

 ?? Bild: Arkiv ?? En ansvarig på en restauranf i Falkenberg riskerar böter för brott mot utlännings­lagen.
Bild: Arkiv En ansvarig på en restauranf i Falkenberg riskerar böter för brott mot utlännings­lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden