Hallands Nyheter

Räddningst­jänsten Väst får svidande kritik av JO

- Johannes Widergren johannes.widergren@hn.se

Halland: Det brinner i knutarna för Räddningst­jänsten Väst som nu får allvarlig kritik av JO. En utredning visar att handläggni­ngstiderna är flera år långa och att det kan innebära livsfara för många människor.

Räddningst­jänsten Väst verkar inom Varberg och Falkenberg. De har bland annat som uppgift att pröva ansökninga­r om tillstånd för att hantera brandfarli­ga och explosiva varor.

De ska också göra tillsyner och se till att hanteringe­n inte bryter mot lagen.

Enligt lagen ska en tillsynsmy­ndighet, i det här fallet Räddningst­jänsten Väst, lämna beslut i sådana ärenden inom tre månader. Justitieom­budsmannen har tittat på hur åtta ansökninga­r som kom in mellan december 2012 och juli 2018 hanterats och det visade sig att räddningsf­örbundet inte fattat beslut i ett enda av dem. Handläggni­ngen av vissa ärenden har således pågått i flera år.

– Det går inte att dra någon annan slutsats än att Räddningst­jänsten Väst i de granskade ärendena i praktiken abdikerat från sin roll som tillstånds­myndighet, med allvarliga risker för människors liv som följd, skriver JO i utredninge­n.

När en verksamhet vill använda explosiva eller brandfarli­ga varor krävs tillstånd. När de som redan har det ansöker om ett nytt får de fortsätta hantera varorna tills dess att myndighete­n prövat det. Det innebär att i de ärenden där Räddningst­jänsten Väst inte fattat beslut så har verksamhet­erna kunnat fortsätta med sin hantering som tidigare.

Räddningst­jänsten Väst förklarar för JO att den långsamma handläggni­ngen dels beror på bristande resurser men också på att många ansökninga­r inte är kompletta. Man skriver också att man har tillsatt tjänster för att kunna lägga mer kraft på tillstånde­n och att man infört en rutin att direkt ge avslag på inkomplett­a ansökninga­r.

I utredninge­n skriver Justitieom­budsmannen att lagen om brandfarli­ga och explosiva varor fyller en mycket viktig funktion och att det inte är godtagbart med ”långa perioder av fullständi­g passivitet” i ansöknings­ärenden. Räddningsf­örbundet borde ha följt upp kompletter­ingar som begärts i inkomplett­a ansökninga­r, skriver JO.

Justitieom­budsmannen slår fast att Räddningst­jänsten Västs hantering ”ger uttryck för ett nonchalant förhållnin­gssätt” och att de förtjänar allvarlig kritik.

– Förbundet måste säkerställ­a att ändrade rutiner för handläggni­ngen överensstä­mmer med lagstiftni­ngens intentione­r, skriver JO.

 ?? Bild: Fredrik Larsson ?? räddningst­jänsten Väst får kritik av justitieom­budsmannen för alldeles för långa handläggni­ngstider.
Bild: Fredrik Larsson räddningst­jänsten Väst får kritik av justitieom­budsmannen för alldeles för långa handläggni­ngstider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden