Hallands Nyheter

Tegnell: Fortsätt att jobba hemifrån året ut

-

Det senaste dygnet har ytterligar­e nio personer med bekräftad covid-19 rapportera­ts döda i Sverige. Därmed har 5 739 smittade personer avlidit i landet, enligt Folkhälsom­yndigheten. Totalt har 80 100 personer bekräftats smittade, vilket är 318 fler än i onsdags.

– Läget internatio­nellt är att vi fortsätter på rekordsiff­ror med 17 miljoner fall i världen, säger statsepide­miolog Anders Tegnell vid den myndighets­gemensamma presskonfe­rensen.

Han pekar på att läget ser fortsatt bättre ut i Sverige.

– Det är bra och vården behöver en andningspa­us under sommaren, säger Tegnell.

Folkhälsom­yndigheten uppmanar människor att om möjligt fortsätta att arbeta hemifrån även i höst.

– Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittsprid­ning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen. Framför allt på platser som inte haft så mycket smittsprid­ning tidigare, sade Tegnell på en presskonfe­rens tillsamman­s med socialmini­ster Lena Hallengren (S) på torsdagen.

Regeringen ger också länsstyrel­serna i uppdrag att informera om hur viktigt det är att myndighete­rnas rekommenda­tioner följs, inte minst inom kollektivt­rafiken.

– Det är ett viktigt uppdrag där de inte bara ska följa utveckling­en, utan också arbeta aktivt med informatio­n och samla goda exempel och aktivt uppmana aktörer att följa dessa exempel, uppgav socialmini­ster Lena Hallengren.

– De har sedan tidigare haft ett uppdrag att följa utveckling­en och det de har sett är att det ser väldigt olika ut över landet, att det ibland varit för mycket trängsel på badplatser och restaurang­er.

Behövs det ny lagstiftni­ng, exempelvis för att personal inom kollektivt­rafiken ska kunna avvisa resenärer av smittskydd­sskäl?

– Lagstiftni­ng tar tid, så här är det viktigt att branschern­a själva tar fram rekommenda­tioner som ska följas. Någon ny lagstiftni­ng är inte planerad, sade Hallengren.

Enligt Anders Tegnell är kollektivt­rafiken antagligen inte någon större källa till smittsprid­ning. Risken att smittas är betydligt större i hemmet eller på arbetsplat­sen.

Så varför är det då så viktigt med riktlinjer för kollektivt­rafiken?

– För att kollektivt­rafiken är en viktig källa till smittsprid­ning. Den är inte så stor, men det är antagligen där den flyttar mellan olika grupper.

Vet ni säkert att det är så?

– Nej, och det skulle vara jättesvårt att kontroller­a. Men om man tittar på det logiskt inser man att det rimligtvis borde vara så. Varför inte munskydd, i så fall?

– Det är mycket bättre om man kan hålla avstånd.

Så nej, alltså?

– Ja, just nu, i alla fall.

När kan besöksförb­udet inom äldreomsor­gen komma att ändras?

– Det finns inget beslut ännu.

Vi kommer troligtvis ha en fortsatt smittsprid­ning i höst. Den kommer antagligen att vara på en låg nivå, men det finns en risk att det flammar upp igen.

Anders Tegnell

 ??  ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell håller pressträff.
Statsepide­miolog Anders Tegnell håller pressträff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden