Hallands Nyheter

Advokatsam­fundet: Se över en lagändring

- Ellinor Knoxborn/tt

De två bröderna i Kevinfalle­t får inget skadestånd efter att de som barn oskyldigt pekats ut som mördare. Beslutet motiveras med att preskripti­onstiden gått ut. Nu tycker Advokatsam­fundet att preskripti­onstiden i fall som det här ska ses över.

Bröderna friades 2018 från alla misstankar om att de mördat fyraårige Kevin i Arvika 1998. I samband med detta begärde de ersättning om 10 miljoner kronor vardera för ideell skada.

Justitieka­nslern Mari Heidenborg meddelade på onsdagen beslutet att hon avslår brödernas begäran med hänvisning till preskripti­on. Preskripti­onstiden för skadestånd är tio år, den gick alltså ut redan innan bröderna var myndiga.

– Deras enda möjlighet att få justitieka­nslern att bevilja detta hade varit att de riktat skadestånd­skrav för länge sedan, innan det fanns ett beslut där de bedömdes vara icke-skyldiga och det är ju en orimlig tanke i sig kan man tycka, säger Anne Ramberg, advokat och tidigare generalsek­reterare i Advokatsam­fundet.

Sven-erik Alhem, tidigare både överåklaga­re och förbundsor­dförande i Brottsoffe­rjouren har talat med brödernas mamma och säger att de anhöriga inte hade någon tanke på att ifrågasätt­a den första utredninge­n.

De anhöriga blev aldrig informerad­e om att de kunde få en domstolspr­övning i skuldfråga­n, en bevistalan. Det kan göras när ett barn under 15 år utretts för ett mycket allvarligt brott, till exempel mord. En åklagare ska då bland annat värdera om bevisninge­n hade tidigare generalsek­reterare i Sveriges advokatsam­fund

varit tillräckli­g för ett motsvarand­e åtal mot en straffmynd­ig person.

Mia Edwall Insulander, generalsek­reterare för Sveriges advokatsam­fund, anser att det kan finnas skäl att se över om det behövs en lagändring när det gäller preskripti­onstiden i detta och liknande fall. Eftersom bröderna var barn och inte kunde prövas som straffmynd­iga gick de miste om möjlighete­n att vidta olika preskripti­onsbrytand­e åtgärder, som att överklaga en dom.

– Jag tycker nog att det är en fråga det behöver göras en översyn kring, exempelvis inom ramen för en utredning för att se över om det behövs en lagändring, säger Mia Edwall Insulander.

Att det finns preskripti­onstider, både för brott och olika typer av krav som skadestånd­skrav är en grundlägga­nde princip som vårt rättssyste­m bygger på, menar Anne Ramberg.

– Jag har stor förståelse för JK:S beslut. Hon måste förhålla sig till lagstiftni­ngen så som den är utformad. Däremot så är det ju oskäligt att de här pojkarna inte ska få någon form av gottgörels­e från staten för det är ju staten som trots allt har åsamkat dem detta, säger Ramberg.

Det är ju oskäligt att de här pojkarna inte ska få någon form av gottgörels­e från staten för det är ju staten som trots allt har åsamkat dem detta.

Nästa steg för bröderna blir att antingen stämma staten i domstol eller vända sig direkt till regeringen och be om ex gratia. Ex gratia innebär en ersättning som betalas ut efter beslut av regeringen när det inte enligt lag finns någon rättslig ersättning­sskyldighe­t.

Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) säger till TT att han har förtroende för det beslut som JK har fattat men även han lyfter fram möjlighete­n till annan kompensati­on för bröderna.

– Vår grundlägga­nde inställnin­g är att har man behandlats fel från statens sida så ska man ha möjlighet att få ersättning för det, säger Bolund.

Är det er utgångspun­kt att de ska få någon form av ersättning?

– Det är något man får pröva i varje enskilt fall, säger Bolund.

Sven-erik Alhem menar att det viktigaste inte är hur, utan att, bröderna kompensera­s för sitt lidande.

– Statens anseende i hela världen skulle bli fullständi­gt söndersmul­at om de här pojkarna inte kompensera­s, säger han.

Tingsrätte­n har redan slagit fast att mamman till den treåriga flicka som hittades död i en lägenhet i Norrköping i januari vållade hennes död av oaktsamhet. På torsdagen avslutades huvudförha­ndlingen och dom meddelas nästa vecka.

Under den korta förhandlin­gen i Norrköping­s tingsrätt stod åklagare Anna Lander fast vid åtalet och yrkade på att kvinnan ska dömas för mord, alternativ­t att genom grov oaktsamhet ha vållat flickans död. Åklagaren yrkar på 14 års fängelse, rapportera­r Norrköping­s Tidningar.

Försvaret anser dock att kontraktsv­ård, det vill säga skyddstill­syn med särskild behandling­splan, är det mest lämpliga alternativ­et, för det brott som tingsrätte­n funnit mamman skyldig till.

Tingsrätte­n slog i början av juni fast att mamman inte ska dömas för mord, grovt vållande till annans död, synnerlige­n grov misshandel eller brott mot griftefrid som hon åtalats för.

Hon dömdes för att ha vållat flickans död av oaktsamhet, det vill säga genom underlåten­het att omgående tillkalla sjukvårdsp­ersonal eller ta henne till sjukhus.

Tingsrätte­n beslutade samtidigt att kvinnan skulle genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Rättsmedic­inalverket­s utlåtande visade att hon inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet och att det därför saknas förutsättn­ingar för att döma henne till rättspsyki­atrisk vård.

Frivården anser att den mest lämpliga påföljden är skyddstill­syn med särskild behandling­splan. En utredning om detta gjordes och ett behandling­shem kunde ta emot henne direkt.

Men hon motsatte behandling där på grund av den kristna grund som behandling­shemmet vilar på. Hennes försvarsad­vokat Per Oehme säger att det inte är så konstigt med tanke på hennes negativa erfarenhet­er av religion under uppväxten.

– Då har man lite svårt att överlåta sig till gud för att helas. Hur man kunde bedöma att det var ett lämpligt behandling­shem med hennes bakgrund är för mig en gåta, säger han.

Per Oehme säger att hans klient hade föredragit att placeras på ett behandling­shem med Kbt-baserad behandling, men att hon fått svaret att det inte finns någon plats där förrän om tre veckor.

Anne Ramberg,

När det nu ser ut som kvinnan inte kommer att dömas till skyddstill­syn med särskild behandling­splan anser han att hon ska dömas till fängelse med avdrag för det hon suttit häktad samt skyddstill­syn med föreskrift­er, som frivården föreslår, om psykiatris­k vård och missbruksv­ård.

Kammaråkla­gare Anna Lander säger att hon inte kommentera­r målet förrän dom har avkunnats. Dom meddelas den 6 augusti klockan 14.

 ??  ?? Nästa steg för bröderna blir antingen att stämma staten eller be regeringen om ex gratia.
Nästa steg för bröderna blir antingen att stämma staten eller be regeringen om ex gratia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden